Sabah

BU BİR SAVAŞ SUÇU

İsrailli bir keskin nişancı tarafından şehit edilen 21 yaşındaki Rezzan hemşireye destek ve İsrail’e lanet mesajları dünyanın dört bir tarafında yankılanır­ken, konunun uzmanları Rezzan hemşirenin vurulmasın­ı ‘savaş suçu’ olarak tanımladı

-

İsrail sınırında Büyük Dönüş Yürüyüşü adı altında gösteriler düzenlerke­n İsrailli keskin nişancılar tarafından vurulan Filistinli­lere yardım etmek için gösteri alanında bulunan 21 yaşındaki hemşire Rezzan Neccar’ın da İsrailli bir keskin nişancının mermisiyle katledilme­sine verilen ortak tepki “Bu bir savaş suçu!” oldu. Filistin’deki “Kudüs ve Kutsal Mekanlara Destek için İslamHıris­tiyan Komisyonu” Genel Sekreteri Henna İsa, olayın açık ve net bir savaş suçu olduğunu açıklayan bir demeç yayımladı.

Uluslarara­sı savaş hukukunu düzenleyen ve 1949 yılında imzalanan Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’nin 147’nci maddesine atıfta bulunan İsa ‘sivillerin hayatı ve güvenliğin­e yönelik her türlü saldırıyı yasaklayan’ maddeye göre İsrailli keskin nişancının, beyaz önlük ve elleri havada biçimde yaralılara yaklaşan Rezzan hemşireyi şehit etmesini “Cenevre Sözleşmesi’nin büyük bir ihlali” şeklinde nitelendir­di. Neccar’ın şehadetini­n İsrail’in gerçek mermi kullandığı ilk olay olmadığını, işgal güçlerinin Büyük Dönüş Yürüyüşü’ne katılan gençleri daha önce de öldürdüğün­ü ifade eden İsa, Filistinli siviller arasında ölü ve yaralı sayısının artmasının arkasında İsrail’in “orantısız güç kullanması” olduğunu ifade etti.

İşgal altındaki Filistin toprakları­ndaki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğ­i Ofisi Başkanı James Heenan ise Rezzan Neccar’ın yaklaşık 100 metrelik mesafeden katledildi­ğine dikkat çekerek “Uluslarara­sı hukuka göre öldürücü saldırının, sadece ölüm ve ölümcül yaralanma riskine karşı son çare olarak kullanılab­ileceğini” hatırlattı.

STK’LARDAN PROTESTO

Filistin Sağlık Bakanı Cevad Avad da uluslarara­sı topluma ve kurumlara Filistin halkını koruma çağrısı yaparak, İsrail’in Razan hemşire gibi çok sayıda sivili katleden orantısız kuvvet kullanımın­ın savaş suçu teşkil ettiğini söylemişti.

Filistin Tıbbi Yardım Derneği, Gazze’deki Kızılay Direktörü Muhammed el Hissi, çeşitli sivil toplum kuruluşlar­ı, avukatlar ve sosyal medya kullanıcıl­arı da Rezzan el Neccar’ın şehid edilmesi için ‘savaş suçu’ ifadeleri bulunan yorumlar paylaştı.

 ??  ?? Rezzan Neccar Türk Kızılayı da Rezzan hemşirenin katledilme­sini kınayarak sağlık çalışanlar­ının hedef alınmasına tepki gösterdi.
Rezzan Neccar Türk Kızılayı da Rezzan hemşirenin katledilme­sini kınayarak sağlık çalışanlar­ının hedef alınmasına tepki gösterdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye