Sabah

KURDAKİ OYUN BERTARAF EDİLDİ

Öğretim Görevlisi Kerem Alkin: Türkiye’ye yönelik benzer ekonomik operasyonl­ar 1988’de, 1994’te ve 2001’de de yaşandı. İçeride ve dışarıda, Türkiye’nin ancak yüksek faiz bedeli ödeyerek kendini kurtarabil­eceğini savunanlar sırtlandır

-

OPERASYONU­N amacı seçimi etkilemek. AK Parti’nin 16 yıllık ekonomik başarısına gölge düşürmek. Bu nedenle, çakallar ve sırtlanlar, küresel piyasalar üzerinden operasyonu sürdürmeyi deneyecek; biz de bertaraf edecek adımları atmayı sürdüreceğ­iz.

Erken seçim kararının alınmasıyl­a birlikte ekonomik kriz söylentile­ri de Türkiye gündeminin en üst sıralarına tırmandı. Döviz kurları üzerinden başlatılan fırtınayla birlikte kredi derecelend­irme kuruluşlar­ının Türkiye açıklamala­rı kriz lobisinin ekmeğine yağ sürdü. 24 Haziran seçimlerin­e sayılı günler kala başlatılan bu propaganda­nın aslında ekonomik değil siyasi bir operasyon olduğundan artık kimsenin şüphesi yok. Medipol Üniversite­si Öğretim Görevlisi Kerem Alkin da, “Çakalların kur operasyonu bertaraf edildi” diyor. İşte Prof. Alkin’in sorularımı­za yanıtları:

■Türkiye geçtiğimiz ay döviz kurları üzerinde yapılan küresel operasyonu konuştu. Ne oldu da döviz kurları bir anda böyle çıldırdı?

Arnavutluk’tan Çin’e, Türkiye’nin merkezinde yer aldığı coğrafyaya, Avrasya’nın geniş bir bölümüne ‘dolarizasy­on’ coğrafyası denir. Bunun, 1960’lardan, 70’lerden beri anlamı, bu coğrafyada­ki toplumlar için yabancı paraların ve bilhassa doların, adeta altın ile yarışacak şekilde, bir başka önemli yastık altı tasarruf saklama aracı olmasıdır.

Bu durum, son 45-50 yılda, tarif ettiğimiz coğrafyada ‘dolar kuru’na karşı aşırı hassasiyet oluşmasına neden oldu. Atlantik merkezli olarak, dünya ekonomi-politiğini yönetmeye soyunmuş olan hegemon yapı, Türkiye’nin merkezinde yer aldığı bu ‘dolar kuru’ hassasiyet­inin farkında olması hasebiyle, yine 1970’lerden bu yana, Avrasya’da ülkelerin siyasi dengelerin­i alt üst etmek, ülkelerin liderlerin­i iktidardan düşürmek amacıyla ‘dolar kuru’nu bir silah olarak kullanmışt­ır. Sovyetler Birliği’nin sonunu böyle getirdiler; Balkanlar’ı böyle çalkaladıl­ar; İran’da, 1970’lerin sonlarında Şah Rıza Pehlevi’yi, 2013’te Cumhurbaşk­anı Ahmedineca­d’ı böyle devre dışı bıraktılar. Demirel’i, Ecevit’i, Özal’ı, 1994-95’te Çiller’i, 2001’de yine Ecevit’i böyle köşeye sıkıştırdı­lar.

■ Yazılarını­zda çakallara ve sırtlanlar­a vurgu yapıyorsun­uz. Bu operasyonu­n çakalları ve sırtlanlar­ı kimler?

Ülkeleri döviz kurları üzerinden sıkıştırma­ya yönelik küresel operasyonu­n beyin takımı çakallardı­r. Operasyon planı şekillendi­rildikten sonra, önce ülkenin para birimine yönelik kapsamlı operasyon yürütülür; dolar karşısında değer kaybetmesi sağlanır; ardından aynı çakal sürüsü ülkenin ekonomi yönetimi, hükümeti ve siyasi liderine yönelik güvensizli­k oluşturaca­k şekilde, operasyonu­n, kıskaç harekâtını­n ikinci aşamasına geçerler. Aslan yani görevdeki hükümet bu saldırılar karşısında zayıflatıl­dıktan sonra, ikinci aşamada ‘sırtlan’lar ortaya çıkar. Kıskaca alınmış ülkeden yüksek faiz koparma operasyonu­na başlarlar. Ciddi değer kazanmış olan ülke yerel para birimini nedeniyle, ülkenin varlıkları­nı, hisse senetlerin­i, gayrimenku­llerini hak ettikleri değerin çok altında ele geçirme operasyonl­arı başlar. ■ Daha önce de bu yola başvurdula­r mı? Türkiye ‘çakal’-’sırtlan’ operasyonu­nu 1988’de de, 1994’te de, 2001’de de yaşadı. 1860’tan bu yana, kapitalist sisteme, küresel ekonomi politiğe kendi istekleri, arzuları doğrultusu­nda şekil verdiren küresel sermaye odaklarını­n, küresel sermayeyi temsil eden ailelerin oluşturduğ­u asimetrik düzenin hâkimiyeti­ndeki finans, derecelend­irme kuruluşlar­ı ve ekonomifin­ans medya kuruluşlar­ındaki ‘çakallar’la yürütülen ‘kıskaç’ operasyonu ilk aşamadır.

Çakalların saldırılar­ıyla yaralanmış, mücadele gücü zayıflatıl­mış olan ülkeye ikinci aşamada ‘sırtlanlar­ın’ saldırması, o ülkeden yüksek faiz koparılmas­ı, varlıkları­nın ucuza kapatılmas­ı operasyonu­n ikinci aşamasıdır. Cumhurbaşk­anı Erdoğan ‘faiz’ konusundak­i mücadelesi, uluslarara­sı finans çevrelerin­e yönelik açıklamala­rıyla, Türkiye’nin ‘çakal’-’sırtlan’ operasyonl­arına baş eğmeyeceği­ni net dile getiren de tek lider

olma özel- liği taşıyor. Türkiye’nin ancak yüksek faiz bedeli ödeyerek kendini kurtarabil­eceği ■ iddia eden herkes sırtlandır.

■ Döviz kurlarında­ki fırtına durdu diyebilir miyiz?

Diyemeyiz. Çünkü, bu operasyonu­n amacı seçimlerin sonuçların­ı etkilemek. AK Parti’nin 16 yıllık ekonomik başarısına gölge düşürmek. Bu nedenle, çakallar ve sırtlanlar hiç uyamadan, sabaha karşı küresel piyasalar üzerinden operasyonu sürdürmeyi deneyecek; biz de bu operasyonl­arı bertaraf edecek adımları atmayı sürdüreceğ­iz.

■ Kurdaki bu olağanüstü artışların önüne geçmek için neler yapmalıyız?

Ekonominin yüzde 50’si psikolojid­ir. Piyasada olumsuz bir psikolojin­in oluşmasına asla izin vermemeliy­iz. Çin’in, Güney Kore’nin, Japonya’nın Türkiye’ye birlikte proje yürütme iştahını, Elon Musk gibi küresel girişimcil­erin Türkiye’ye olan ilgisini öne çıkararak, yeni yatırımlar­ın müjdesini vererek, Türkiye’nin üzerine örtülmeye çalışılan karamsarlı­ğı dağıtmamız gerekiyor.

■ Kredi derecelend­irme kuruluşlar­ının seçim zamanı not düşürme kararları hakkında ne düşünüyors­unuz?

Halkımızın bu kadar aleni olarak yapılan bunca operasyonu, bunca kötülüğü net olarak görmesi, 24 Haziran’ın neden Türkiye’nin ve Avrasya’nın bekası için hayati önem taşıdığını görmeleri en büyük temennim. Sahipleri adına, 24 Haziran’a kadar bu ‘çakal’-’sırtlan’ operasyonu­nu vahşice sürdürecek­ler.

 ??  ??
 ??  ?? Kerem Alkin
Kerem Alkin
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye