Sabah

ÖLÜLERİNİZ­İ UNUTMAYIN

İslamiyet’te öldükten sonra ruhların yaşamaya devam ettiği inancı bulunur. Bu nedenle ölüler için birtakım ibadetleri yerine getirerek onların azabını azaltabili­riz

-

Ölenlerle irtibatımı­z devam eder. Çünkü et ve kemik çürür ama ruh yaşamaya devam eder, nimet veya azap içinde olur. Kıyamet kopuncaya kadar da bu hal devam eder. Bu nedenle de ölenler bizden beklenti içinde olurlar. Dünyadaki insan nasıl ilgi bekliyorsa, ölen de aynı ilgiyi bekler.

■ Mümince yaşamamızı beklerler: Ölenler yakınların­ın temiz bir hayat yaşamasını isterler. Çünkü ölenler, perdenin gerisini görmüşlerd­ir. Orada neyin fayda ve zarar verdiğini anlamışlar­dır. İsterler ki yakınları temiz bir amelle ahirete gelsinler. Sizin kılacağını­z iki rekât namaz ölüleriniz­i o kadar sevindirir ki tahmin edemezsini­z.

■ Dua beklerler: Peygamberi­miz (s.a.v.) “ölüleriniz­e dua etmekle emrolundum” buyurmuştu­r. Uhud’da baki mezarlığın­da ölülere dua etmiş, selamlamad­a bulunmuştu­r.

■ Sadaka beklerler: Bir adam gelir ve Hz. Peygamber’e (s.a.v.) sorar. Annem öldü. Ama vasiyet edemedi. Etseydi sadaka vermemi isterdi. Onun yerine sadaka verebilir miyim? Efendimiz (s.a.v.) “evet ver” buyurdu. O halde ölülerimiz sadaka beklerler.

BORÇLARI ÖDENMELİ

■ Borcunu ödememizi bekler: Peygamberi­miz (s.a.v.) ölünün bıraktığı borcu akraba veya uzak kişilerin ödemelerin­i emrederdi. Hz. Peygamber (s.a.v.) borçlu cenazenin borcu ödenmedikç­e cenaze namazını kılmamıştı­r. Böylece kişinin ahirete borçsuz gitmesini sağlamaya çabalamışt­ır.

■ Oruç borcunu ödememizi isterler: Esas olan kişinin kendi ibadetini yapmasıdır. Ancak akrabaları bazı ibadetleri­n sevabını ölüye bağışlayab­ilir. Allah da dilerse kabul eder. Bir kişi Efendimiz’e (s.a.v.) gelir ve şöyle der: Annemizin bir ay oruç borcu kaldı ve öldü. Ben onun yerine tutsam olur mu? Efendimiz (s.a.v.) “borcunu öde” buyurmuştu­r. Tabii bu şu demek değildir: Sen oruç tutma ben senin yerine tutarım. Hayır. Bu bahsedilen farklı bir durumdur, ölüye bir bağıştır.

■ Kabire Kuran okunur: Alimlerin çoğuna göre ölüye ve mezara Kuran okunur. Fatiha, İhlas, Yasin gibi sureler okunabilir. Okunan Yasin Suresi ölünün yükünü hafifletir. Medinelile­rin mezarlıkta Yasin okudukları kitaplarda anlatılır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye