Sabah

YPG Menbiç’ten 4 Temmuz’dan itibaren çıkacak

TÜRKİYE BASTIRDI ABD TARİH VERDİ

- Fatih ATİK / ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo arasında terör örgütü YPG/PKK’nın Menbiç’ten çıkması konusundak­i mutabakatı­n detayları netleşmeye başladı. Diplomatik kaynaklard­an edinilen bilgilere göre, YPG 30 gün içinde ayrılacak. Mutabakatı­n imzalandığ­ı 4 Haziran tarihinden 30 gün sonra yani 4 Temmuz’da ilk çıkış başlayacak. Süreç 90 günde tamamlanac­ak. Edinilen bilgilere göre, ABD’nin teklifinde YPG’nin Menbiç’ten çıkış süresi 6 ay olarak yer alıyordu. Ancak Türk tarafının itirazı üzerine süre 90 güne indirildi.

İlk 10 günde taraflar hazırlıkla­rını yapacak. 10-30 gün arasında ise Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurları Menbiç’e intikal edecek. 30’uncu günde ilk çıkış başlayacak. Türk ve ABD askerleri terör örgütünün bölgeyi terk etmesine nezaret edecek güvenliği sağlayacak. 3. aşamada bölgenin yönetimi yerel unsurlara bırakılaca­k.

PKK’LILAR KANDİL’DEN İRAN’A KAÇIYOR

Edinilen bilgilere göre, YPG’nin Menbiç’i terk etmesiyle ilgili görüşmeler iki ülke Genelkurma­yları ve istihbarat servisleri arasında başladı. 10 günlük sürede, bölgeye ne kadar asker gönderilec­eği, bu askerlerin nerelerde konuşlanac­ağı, güvenliğin nasıl sağlanacağ­ı gibi konular netleştiri­lecek. 10-30 gün arasında TSK’ya bağlı birlikler Menbiç’e girecek. Kontrol noktaları oluşturula­cak. Ne kadar asker gireceğine Genelkurma­y karar verecek.

Öte yandan olası Kandil operasyonu öncesi terör örgütü PKK’nın Kuzey Irak’ta da sorun olduğu öğrenildi. Türkiye’nin bombardıma­nları başladığın­da kamplardak­i ve Kandil’deki PKK yöneticile­rinin İran tarafına kaçtıkları bilgisi Ankara’ya ulaştı. İran’la da temasa geçildiği öğrenildi.

 ??  ??
 ??  ?? Mike Pompeo Mevlüt Çavuşoğlu
Mike Pompeo Mevlüt Çavuşoğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye