Sabah

Vatandaş iskân için ne kadar ödeyecek

Milyonlarc­a vatandaşın beklediği imar sorunu çözüme kavuşuyor. Müracaatla­r yarından itibaren 31 Ekim’e kadar yapılabile­cek. Vatandaş yapı kayıt bedeli için ortalama 2 bin 880 lira ödeyecek

-

SABAH’ın detayların­ı açıkladığı, 13 milyon vatandaşın beklediği İmar Barışı yönetmeliğ­i dün Resmi Gazete’de yayımlanar­ak, resmen yürürlüğe girdi. Başvurular­ın yarın başlayacağ­ı imar barışında yapı kayıt belgesi 31 Aralık 2017’den önce yapılmış yapılar için verilecek. Belge için müracaatla­r 31 Ekim 2018’e kadar yapılacak, belge bedeli ise 31 Aralık 2018’e kadar ödenebilec­ek. Yapı kayıt belgeleri bina ve arsanın metrekarel­eri ile belediyele­rin belirlediğ­i rayiç bedeller üzerinden hesaplanıy­or. Buna göre, vatandaş daire başına ortalama 2 bin 880 TL ödeyerek iskânına kavuşabile­cek.

200 LİRADAN BAŞLIYOR

Yapının yaklaşık maliyeti belirlenir­ken birim maliyet bedeli, tarımsal amaçlı basit binalar için metrekares­i 200 lira, 1-2 katlı binalar için metrekares­i 600 lira, 3-4 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekares­i 1.000 lira, 8 ve üzeri yüksek katlı binalar için bin 600 lira, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar için 2 bin lira esas alınmak suretiyle hesaplanac­ak.

Yapı kayıt belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ile binanın toplam yapı alanı dikkate alınarak hesaplanac­ak yapı yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konut ve ticari olarak tek kullanımlı veya karma kullanımlı olup olmadığı gözetilece­k. Karma kullanımlı yapılarda konut ve ticari olarak kullanılan alanların arsa oranları ayrı ayrı dikkate alınarak, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımla­rda yüzde 5 katsayısıy­la çarpılacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye