Sabah

Menbiç sonrası ABD ile yeni dönemin kodları

-

+a]iran seçimleri öncesine denk gelen kritik bir kesitte ABD’nin Suriye’de geri adım atarak Fırat’ın batısındak­i Menbiç kentini terörist YPG unsurların­dan arındırmay­ı kabul etmesi, Türkiye’nin bölgedeki proaktif gücünün de göstergesi­dir.

İlginç olan detay ise 4 Haziran’da üzerinde uzlaşılan yol haritasına göre YPG’li militanlar­ın Menbiç’ten 30 gün sonraki ilk çıkışların­ın ABD devletinin kuruluş günü olan Temmu]’a rastlaması­dır.

Bu ironik sembolizmd­en daha önemli olan unsur elbette Menbiç’e dair yol haritasını­n sadece bu kentle sınırlı kalmayacak olmasıdır.

Çünkü Fırat’ın doğusundan Irak’a uzanan alan ile Sincar ve .andil’in PKK’lı teröristle­rden tamamen temizlenec­eği yeni bir süreç devreye giriyor.

Haliyle ABD’nin ‘.ürtlere destek’ te]gâhı adı altında terörist gruplarla Suriye’de giriştiği ittifak dönemi artık resmen sona erecek.

YPG’nin Menbiç’ten adeta kovularak çıkarılmas­ı bu aşamanın işaret fişeğidir.

Her ne kadar ‘ABD ve Türk askeri kentte güvenliği birlikte sağlayacak’ denilse de 9ieZsAroun­d koordinatö­rü 0anish Rai Türkiye’nin Afrin’de yaptığı gibi yerel halkı devreye sokarak kentin yönetimini ‘de facto fiili’ olarak ele geçirip ABD’yi ‘bay pas’ edeceğinde­n kuşku duymuyor.

Dolayısıyl­a Suriye’de federasyon ihtimali de ortadan kalkmış olacak.

FPRI’nın 2013 raporunda da dile getirildiğ­i üzere ABD’nin asıl amacı bölgede hâkim olmak için Suriye’yi iki veya üç devlete bölmek ya da federal yapılar oluşturmak­tı.

Fakat Türkiye’nin kararlı duruşu bu projeyi engelledi.

Şimdi Şam ve Rusya faktörünü frenlemek ü]ere Suriye’nin kuzeyi ile Rakka ve Deyre’z Zor gibi Sünni Arap bölgelerin­deki etnik unsurları kapsayan ‘yerel otonomi’ opsiyonu üzerinde duruluyor.

Ayrıca ABD’nin devre dışı bırakacağı YPG militanlar­ının yeni Suriye ordusu içine dâhil edilme projesi de gündemde.

Bu bağlamda Menbiç’teki anlaşmaya en çok sevinen tarafın ABD olduğunu görüyoruz.

Anlaşmadan sonra konuşan ABD’nin Dışişleri Bakan yardımcıla­rından :ess 0itchell, Türkiye’nin önemini anlamak için haritaya bakmanın yeterli olacağının altını çizerek, nihai hedeflerin­i de “Türkiye’yi Batı’nın stratejik rotasında tutmak¨ diye özetledi.

Aksi halde Türkiye ile ilişkilerd­e yaşanabile­cek daimi bir kopuşun Amerikan ulusal güvenliğin­e birkaç nesillik ]arar verebilece­ği uyarısında bulunmazdı.

Mitchell’in açıklamala­rından anlıyoruz ki ABD’nin Suriye ve Irak’ta PKK/ YPG’den bu kadar kolay vazgeçişin­in bir nedeni de İran faktörü.

Nitekim uzun vadede bölgede İran’ı dengeleyec­ek ağırlığa sahip tek ülkenin Türkiye olduğunu itiraf eden Amerikan yönetimi, yeni dönemde P.. YPG ve )(Tg tavi]leriyle Ankara’yı Tahran’a karşı sahaya sürmenin hesapların­ı yapıyor.

Ne var ki Türkiye artık kolayca manipüle edilecek o eski Türkiye değil.

2013’ten beri bütün emperyal tezgâhları bozan Türkiye, Menbiç’te istediğini elde eden ülke olarak bölgesinde oyun kurucu etkinliğin­i bundan sonra daha da artıracakt­ır.

 ??  ?? %erFan TUTAR
%erFan TUTAR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye