Sabah

Gaziantep ve ilk propaganda filmi

-

Anadolu’nun seçim gündemi İstanbul ve Ankara gibi siyaset merkezleri­nden biraz farklı... Siyasi aktörlerin polemikler­inden, popülist vaatlerind­en çok ekonominin genel gidişi ve ülkenin bekası ön planda.

Bu gerçeği Sabah Yazarlar Kulübü olarak geldiğimiz Güneydoğu’nun sanayi merkezi Gaziantep’te görmek mümkün. G.Antep, tarihte nasıl farklı uygarlıkla­rın merkezi olmuşsa, şimdi de aynı misyonunu sürdürüyor.

Bir yanda 500 bine ulaşan Suriyeli mülteciler­e, öte yandan iç göçle gelen milyonlara ev sahipliği yapıyor. Nüfusu Suriyelile­rle birlikte 2.5 milyon civarında. Ciddi oranda Kürt nüfusa da sahip olan G.Antep bu çeşitliliğ­iyle aynı zamanda “ortAk yAşAm”ın da simgesi...

Önümüzdeki 24 Haziran seçimlerin­e gelince... Her seçimde G.Antep’in tercihi iktidarı işaret ediyor. Sokak, bu kez de sonucun farklı olmayacağı­nı söylüyor. 1 Kasım 2015 seçimlerin­de yüzde 62 oy alan AK Parti bu seçimlerin de favorisi.

Ama bu kez AK Partililer daha da iddialı. Buna iki gerekçe gösteriliy­or; ilki Cumhurbaşk­anı ErDoğAn’ı yalnız bırakmama ve sahiplenme, ikincisi ise Büyükşehir Belediye Başkanı FAtmA ŞAHIn’in G.Antep’i küresel bir markaya dönüştürme­si...

G.Antep, gastronomi ve yeraltı şehirleri açısından Unesco’nun listesine girerek turizmde ciddi bir patlama yaşıyor. Ama sadece bu değil, aynı zamanda belediyeni­n sosyal politikala­rı hayata geçirmesiy­le güçlü bir “ortAk yAşAm” zemini oluşturulm­uş...

Büyükşehir Belediye Başkanı ŞAHIn şöyle diyor: “AK PArtI GAzIAntEp’tE HEr zAmAn TürkIyE ortAlAmAsı­nın 10 puAn üzErInDE oy Alıyor. ŞImDI Bunu En Az üç puAn DAHA yukArı tAşıyArAk rEkor kırACAğız.”

G.Antep’ten CHP, MHP ve HDP de milletveki­li çıkartıyor. Ancak bu kez devreye İyi Parti de girmiş durumda. Sonucu nasıl etkileyece­ği merak ediliyor ama şu da söyleniyor; Akşener’in kalabalık toplayamam­ası, İyi Parti’nin etkili isimlerind­en ÜmIt ÖzDAğ’ın memleketi G.Antep’ten aday olmaması ve son günlerde düşüş trendine girmesi bir milletveki­li çıkarma olasılığın­ın azaldığına işaret olarak yorumlanıy­or. Sokakta, CHP ve MHP’nin oyunu koruyacağı, HDP’nin ise eski oyunu alamayacağ­ı konuşuluyo­r.

G.Antep’te seçim sürecini izlerken hayli gerilere gidiyor, Türkiye siyasetind­eki ilk propaganda filmini anımsıyoru­m. G.Antep, rastgele bölgenin sanayi merkezi olmuş değil, tarihsel bir geçmişi var. Bugün geldiği noktayı o derin geçmişe ve girişimci aktörlerin­e borçlu. Onlardan biri de bu kentte ilk gazoz fabrikasın­ı kuran ÖmEr Köylüoğlu...

Köylüoğlu aynı zamanda Türkiye’nin ilk siyasi propaganda filmini çeken adam. 1973’te G.Antep Belediye Başkan adayı olan Köylüoğlu, halkın dikkatini çekmek için bugün bile ilgiyle izlenen harika bir tanıtım filmi hazırlatır. Filmi, yoksulluk ve yoksunluk içinde kıvranan G.Antep’in adeta röntgenini çeker.

Gecekondul­arla kuşatılan, suyu akmayan, caddelerin­de lağım sularının aktığı ve yeşil alanı olmayan bir şehir G.Antep. Köylüoğlu, caddelerin­de at arabalarıy­la, otomobille­rin birlikte görüldüğü bu kenti değiştirme­yi ve dönüştürme­yi önerir.

Filmde halka şöyle seslenir: “Dünü vE BuGünü BIlEmEyEn yArını kurAmAz...” Siyasi tarihe geçen bu girişimci Gaziantepl­i ne yazık ki seçimi kazanamaz, ama G.Antep tarihinde derin bir iz bırakır. Ve yıllar sonra da olsa hayalini kurduğu G.Antep gerçek olur.

 ??  ?? MDKPXW g9ÜR
MDKPXW g9ÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye