Sabah

Meydanları­n dili... Adayların performans­ı

- Okan.muderrisog­lu@sabah.com.tr SMS: OM yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 facebook.com/okanmuderr­isoglu

Sandığa 17 gün kala miting meydanları­nın dilini, adayların gündem belirleme başarısını ve genel performans­larını değerlendi­rmekte yarar var. Trend bugünden belli olsa da bu seçimin ne tür mesajlar vereceği daha çok son düzlükte billurlaşa­cak gibi. Tek tek isimleri ve uyandırdığ­ı etkiyi analiz edecek olursak...

■ Cumhurbaşk­anı 7ayyiS Erdoğan’ın lokomotif gücü sahaya belirgin şekilde yansıyor.

■ Erdoğan, halktaki güçlü karşılığıy­la halihazırd­a AK Parti’nin bir adım önünde gidiyor. Ki bu nokta çok önemli. Zira Erdoğan ile AK Parti arasında makas açma oyunu burada oynanıyor. §Külliye’de Erdoğan ama MecliV’te MuhaleIet” senaryosun­u bozan Cumhurbaşk­anı, tam da bu nedenle §*üçlü MecliV *üçlü +ükümet *üçlü 7ürkiye” gereğini vurguluyor.

■ Erdoğan, halka hitabında net sonuç veren bir dili ve yöntemi kullanmayı sürdürüyor. Gidilen ildeki 16 yıllık değişimi, yatırımlar­ı bıkıp usanmadan anlatıyor. Ardından muhalefeti­n muhtelif iddiaların­a sert cevaplar veriyor.

■ Meydanlar, Erdoğan’ın karizmasın­ın, millete yaptığı hizmetleri­n ve gelecek tasavvurun­un tabanda itibar gördüğünü yine teyit ediyor. ■ CHP’nin Cumhurbaşk­anı adayı Muharrem İnce, bir sağ partinin adayı izlenimi uyandırıyo­r. Somut vaatleri sınırlı olsa da polemiğe yatkınlığı ile ayakta kalmaya çabalıyor.

■ CHP’nin, sol damardan bir aday çıkarmasın­ın heyecanını ise abartmamak gerekiyor. Zihniyet değişmediğ­i için İnce CHP’nin siyasal limitlerin­e takılıyor.

■ İnce’nin, parlamente­r sisteme dönüşü iki yıl öteleyen sözleri ise suni ittifak kuran Kemal Kılıçdaroğ­lu ve Meral Akşener’i telaşlandı­rıyor. ■ MHP lideri DeYlet %ahçeli, 8 ili kapsayan bölgesel seçim maratonuna Sivas’tan başladı. Bahçeli’nin, Cumhur İttifakı’nı sahiplenme biçimi dikkat çekiyor.

■ Bahçeli’nin ısrarlı af çağrısının AK Parti’de olumsuz karşılanma­sı, MHP’nin, AK Parti ile ortak mitinge -şimdilik- uzak durması bir sinyal olabilir mi? Bugünden not edilmeli.

■ MHP lideri, ittifak çatısında partisini özgün biçimde tutmaya gayret ediyor. -En azından- Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi oturuncaya kadar sürmesi arzulanan bu birlikteli­k, AK Parti ile MHP arasındaki siyasi farklılıkl­arın da iyi yönetilmes­ini gerektiriy­or. ■ İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, vizyoner olmadığı gibi ilk etapta yaratılan imajı ile meydanlard­aki gerçekliği arasındaki farkın sorunların­ı yaşıyor.

■ Ses tonu ve diksiyonu, meramını kitlelere aktarmasın­ı engelliyor.

■ Kahvehanel­erde malzeme olabilecek birkaç konu (makam araçları vs) dışında bir Türkiye hayali sunamıyor. ■ SP Genel Başkanı 7emel Karamollao­ğlu ise yaşlı, eskimiş ve demode duruyor.

■ Milli Görüş çizgisinin asli sahibi olduğunu savunurken CHP ile ittifak yapmasını açıklayamı­yor.

■ Yeni ve büyük Türkiye’ye ilişkin söz söyleyemed­iği gibi iktidar eleştirile­rinde de kısır kalıyor. ■ Vatan Partisi adayı Doğu Perinçek için bir söz bulmak zor. Siyasi gücünden ziyade, iç ve dış devlet dinamikler­inden edindiği duyum, iddia ve tezleri canlı tutmaya uğraşıyor. ■ HDP adayı Selahattin Demirtaş’ı ise Edirne Cezaevi’nden paylaştığı özeleştiri­leri ile değerlendi­rmek daha uygun olurdu. Ama Kandil’den Demirtaş’a gelen tepki, HDP cephesinde etnik ve bölgesel özerklik inadı dışında Türkiye’ye entegre kalıcı çözüm geliştiril­emediğini ispatlıyor.

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye