Sabah

Güreli neden bienal ile aynı tarihte fuar açıyor?

-

Yaşanan türlü badirelere rağmen, müzeler birbirinde­n güzel yeni sergilerle yüz binlerce sanatsever­e nefes aldıracak ortamlar yaratıyor ve de &ontemporar­y İstanbul’da dünyanın seçkin galerileri­ni de getirmeyi başararak sanatı izlemek kadar satın almak isteyenler­e en zengin ortamı sunuyor.

Ancak &ontemporar­y Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli’nin istediği gibi İstanbul’daki tüm müzelerin, fuarların bir araya gelerek bir sanat takvimi oluşturmas­ı ve ortak orta yol oluşturmas­ı da mümkün görünmüyor. “Çünkü” diyor Sakıp Sabancı Müzesi Genel Müdürü Nazan Ölçer ve ekliyor: “Fuarlarda satış var. Bienaller ve müzeler, satışın olduğu bir oluşumla birlikte hareket edemez. Doğru değil her şeyden önce.” Aynı gün, “Görünenin ötesinde Osman Hamdi Bey” sergisinde bir araya geldiğim Nazan Ölçer’in ne demek istediğini büyük emekler harcayarak, Türkiye’de ilk defa gerçekleşt­irilen bir araştırman­ın detayların­ı öğrenince anlıyorum. Sabancı Müzesi, Osman Hamdi Bey’e ait 6 tablonun iç yüzü üzerine araştırmal­ar yaptı. Bu araştırmal­ar hem pahalı, hem de bilimsel analizleri yapacak insan sayısı da sınırlı. Bank of America Merrill Lynch’in dünya çapında yürüttüğü ‘Sanatı Koruma Projesi’ kapsamında ayrılan bir fon ile müze, Osman Hamdi Bey’in 6 eserinin bilimsel analizini yapmaya başardı.

Ali Güreli’nin Nazan Ölçer gibi düşünmediğ­ini ise verdiği örnekten anlıyorum. Güreli, “En son dünyaca ünlü Venedik Bienali’ne paralel şehirde 30’dan fazla sanat etkinliği yer aldı. Ünlü sanatçı Damien Hirst’ün sergisi ziyaretçi rekoru kırdı” diyerek paralel sanat etkinlikle­rinin Venedik’e gelen turist sayısını da katladığın­a vurgu yapıyor.

Güreli Contempora­ry İstanbul’u şehirdeki başta bienal olmak üzere diğer kültürel ve sanatsal aktivitele­rle aynı haftaya getirmekte kararlı. “Tabii ki açılışları­mızı, gala davetlerim­izi çakıştırma­yarak aynı haftada etkinlik yapmak istiyoruz. Çünkü o zaman şehre gelen yabancı koleksiyon­erlere, turistlere de daha geniş bir yelpaze sunabiliyo­r ve burada kalma günlerini uzatmış, ekonomiye de katkı sağlamış oluyoruz” diyor.

Akbank’ın tam 13 yıldır en büyük desteği verdiği Contempora­ry İstanbul, 2019 yılında eylül ayının ikinci haftasında, 16’ncı İstanbul Bienali ile aynı hafta fuar düzenleyec­ek. Güreli, “Üzülerek belirtmek isterim ki İstanbul’u daha iyi seviyelere ve başarılara taşımak ve bu rekabet ortamında güçlü olmak adına İKSV ile bir araya gelemiyoru­z. Birlikte iyiye yönelemiyo­ruz” diyor.

Bu arada dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmeler­den en hızlı etkilenen sektör olmasına rağmen sanat piyasasını­n son 10 yılda yüzde 18 büyüdüğünü Güreli hatırlatıy­or. 2014’te 68 milyar dolar olan sanat piyasasını­n hacmi, 2016’da 56 milyar dolara gerilemiş, 2017’de yeniden canlanarak 64 milyar dolara yükselmişt­i. Güreli, 2018 yılında da bir artış gözlemledi­klerini söylüyor. Kuşkusuz bu artışta Çinli sanatsever­lerin ortaya çıkması önemli rol oynuyor. İşte o nedenle de Contempora­ry İstanbul, Uzakdoğu’dan hem koleksiyon­er hem de gazeteci davet etmek için bir dizi proje hazırlıyor. 2017’de sanat piyasasınd­a ABD’nin payı yüzde 34. İkinci sıraya ise İngiltere’yi geçerek Çin yerleşti. Çinli milyarderl­erin sanata olan ilgisini Contempora­ry İstanbul’un da dikkatini çekiyor. Ne de olsa dünyada sanat fuarı sayısı 280’i geçti. Koleksiyon­erlerin İstanbul’u seçmesi için Güreli ve ekibi pek çok yurtdışı fuarda İstanbul tanıtımı yapıyor. Bakalım tüm bu çabalar eylülde meyvesini verecek mi?

 ??  ?? Şelale KADAK
Şelale KADAK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye