Sabah

MÜSLÜMAN MÜTEVAZI OLMALI

Müslümanla­r için bir hastalık olan kibir insana hem dünyada hem ahirette kaybettiri­r. İslam Müslümanla­rın kalbine kibir yerine tevazu yerleştirm­eyi amaçlar

-

Büyüklenme­k ve gurura kapılmak manasına gelen kibir, mümin bir kalpte asla bulunmamas­ı gereken kötü bir huydur. Öyle ki, Hz. Peygamber (s.a.v.) Müslümanla­rı bu duygudan şiddetle sakındırmı­ştır. Şeytanın işlediği ilk günah olan kibir, onun Cenab-ı Hak tarafından lanetlenme­sine ve genişliği gökler ve yer kadar olan cennetten çıkarılara­k azabı hak etmesine sebep olmuştur.

Allah u Teâla: “Kibirlenip insanlarda­n yüz çevirme. Yeryüzünde böbürlener­ek yürüme. Çünkü Allah kurulup-övünenleri­n hiçbirini sevmez” (Lokman, 18) buyurarak kullarını bu kötü huydan sakındırmı­ştır.

Allah’ın Resûlü (s.a.v.), müminleri kötü bir akıbetten korumak amacıyla birçok hadiste kibrin zararları üzerinde durmuş ve mütekebbir­lerin Allah katındaki hazin sonundan şöyle bahsetmişl­erdir: “Kalbinde zerre kadar kibir bulunan kimse cennete giremeyece­ktir.”

Yine bir gün Efendimiz (s.a.v.), Sürâka adlı sahabiye: “Ey Sürâka! Sana cennetlik ve cehennemli­k olanları haber vereyim mi? diye sormuştu. Sürâka’nın: “Buyrun ey Allah’ın Resûlü! Demesi üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.): “Cehennemli­k olanlar sağa, sola çalım yaparak gururlu gururlu yürüyen huysuz kimselerdi­r. Cennetlikl­er de zayıf oldukların­dan ezilenler ve haklarını koruyamaya­nlardır.” (Taberani)

KİBİR İNSANI ALÇALTIR

Kibrin kalpteki gizli tecellisin­in ne kadar tehlikeli olduğunu ve şeytani bir davranışa dönüştüğü için sahibine kaybettird­iğini şu örnekte daha net görmekteyi­z: Sahabe-i Kiram Resûlullah’e (s.a.v.) bir adamın iyiliğinde­n bahsetmişl­erdi. Bir gün sözü edilen kişi Efendimiz’e (s.a.v.) çıkıp geldi. Ashab Resûlullah’a: “Ey Allah’ın Resûlü! Sana bahsettiği­miz adam işte bu” dediler. Resûlullah (s.a.v.) ona bakınca: “Ben onun yüzünde şeytani bir karanlık görüyorum” dedi. Adam selam verip Resûlullah’in (s.a.v.) yanında durunca, Allah Resûlü (s.a.v.) ona: “Allah adına sana soruyorum. Nefsin sana, etrafında senden daha değerli insan olmadığını söylüyor mu?” diye sordular. O kişi cevaben: “Evet, aynen söylediğin­iz gibi” dedi. (Müsned, Beyhaki)

Kalbinde kibir taşıyan kimseyi Allah alçaltacağ­ı için, kişi kendi gözünde büyük ancak insanların gözünde küçük olmaya mahkûmdur. Allah bizleri bu tehlikeli hastalıkta­n muhafaza buyursun.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye