Sabah

Eleman ararken abartma

-

gncelikle işini doğru dürüst yapan insan kaynakları birimleri ve kariyer şirketleri­ni öZENLE AYRı TUTTUğUMU belirterek... Diyorum ki eleman ararken talep edilen nitelikler­i abartanlar; GERçEK AMACıNıZ NEDIR?

İş ilanı üzerinden ITIBAR AçLığı giderilir mi? Şayet aradığın “ELEMAN” ise hayır. Ancak bunu deneyenler var. İş ilanlarınd­a ELEMAN ARAYANLARA bakın, giderek ABARTMAYA başlayanla­rını siz de fark edeceksini­z.

İngilizced­en bihaber misiniz? İş ilanında “ILERI DERECECE” bilenini arayınız. Pozisyon AMBAR SAYıMı olsa bile. Sebep? “Herkes bilenini arıyor, biz de yazalım dedik.” Peki, IşE YARıYOR MU bu ilanlar?

Geçtiğimiz yıllarda bir arkadaşımı­n 5 yaşındaki çocuğunu yerleştirm­eye çalıştığı MARKA OKULLARDAN birinin talebini hatırlıyor­um; “&9.” Evet, bildiğiniz “curriculum vitae” öZGEçMIş yani... 5 yaşındaki çocuğun ANAOKULUNA girmek için nasıl bir öZGEçMIş sunabilece­ğini mantıksız bulurken, arkadaşım eklemişti: “Şeref bey, MüLÂKAT da istiyorlar.”

Bir ECZANE ILANı dolanıyor internette; “ECZANEDEN ÇALIŞACAK / 15-16 yaşlarında, tercihen bayan, 4 YıLLıK kimya, biyoloji veya sağlık bölümünden MEZUN bayan eleman alınacaktı­r. Mür; ... Eczanesi...” Adına biz, Cem Yılmaz’ın son skecinde arayıp bulamadığı “FARUK ECZANESI” diyelim. Bu Faruk, 11 YAşıNDA üNIVERSITE­YE GIRMIş OLMASı GEREKEN bayan elemana, ASGARI üCRET önerecekti­r üstelik...

Diyelim Faruk, karikatürl­eştirilmiş bir tip. Peki ya öZGEçMIş KUYUSU KARIYER SITELERINE ne demeli? YENI MEZUNLARA iş ilanları üzerinden uygulanan zulme bakın; “EN AZ 5 YıL Iş TECRüBESI...” İyi de ilk işvereni sen olmaz isen bu genç nasıl “TECRüBE” sahibi olacak?

Kanaat budur ki böylesi SAPKıN Iş ILANLARıNı, eleman arayanlard­an ziyade, ITIBAR AçLığı çEKENLER veriyor. Bunların parasına, zamanına yazık diyeceğim ama asıl ziyan ettiğimiz, iş, kariyer peşindeki gençleri AşAğıLAYAN, umutlarını SöMüREN, cesaretler­ini KıRAN bu züppelikle­rdir.

 ??  ?? ÖNERİ-YORUM
ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye