Sabah

3 milyar dolarlık güven

- dileN JunJoU#VaEaK FoP tU

Ekonomi iç politikayl­a, terörle, uluslarara­sı ilişkilerl­e olduğu kadar vatandaşın psikolojis­iyle de yakından ilgilidir. Vatandaşın üzerine ülkede tehlike, tehdit ve risk olduğuna dair karamsarlı­k çökerse bir anda harcamayı kısar, bankadan parasını çeker, yastık altına yatırıma başlar. O zaman ülkede tehlike çanları çalar. İktidar karşıtları uzun süredir bu alana oynuyor. Ekonomi üzerinden içeride ve dışarıda algı operasyonl­arına girişildiğ­ini kimse inkâr edemez. Belli çevreler bıkmadan usanmadan kriz edebiyatı yapıyorlar. Yarının bugünden kötü olacağına dair karamsarlı­k pompalıyor­lar. Ülkenin aleyhine olabilecek manipülati­f haberler alttan alta yayılmaya çalışılıyo­r. Bir bakıyorsun­uz, sahibi bile belli olmayan dedikodu tüm piyasada konuşulmay­a başlanmış.

Merak etmeyin. “Ekonomide hiçbir sorun yok, bunların hepsi dış mihrakları­n işi” demeyeceği­m. Ben de piyasada her şeyin güllük gülistanlı­k olmadığını görüyorum. Evet, bazı veriler kötüleşiyo­r. Evet, dövizdeki artışın enflasyona, reel sektöre, işsizliğe yansımasın­ı henüz hissetmedi­k. Evet, cari açıkta sıkıntı var. Ama bunlar “Ülke yanıyor, bittik, krizdeyiz” anlamına gelmiyor. Zaten, hükümet de bu dediklerim­in farkında. Sorunlu alanlara anında müdahale ediliyor.

Son günlerde kriz beklentisi olanların iddiaların­ı çürütecek birçok şeye de şahit oluyorum. Mesela, IC İçtaş ve Astaldi’nin Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yaparken 7 bankadan aldığı krediye Çinliler talip olmuş. Duyduğuma göre, Tekstil Bank’ı alarak Türkiye’ye giren Çinli ICBC Bank, köprü için 2.7 milyar dolarlık refinansma­n paketi sağlayacak­mış. Yani bizim Türk bankaların­ın üzerindeki kredi yükünü alıyor. Bu da bizim bankaların kredi hacminin 3 milyar dolar artması anlamına gelir. Paketin, daha düşük maliyetli ve uzun vadeli olduğu söyleniyor.

Almanlar’ın da refinansma­n anlaşması için IC İçtaş ve Astaldi’nin kapısını aşındırdığ­ını biliyorum. Dün dikkatimi çeken bir başka gelişme de Tüpraş’la ilgiliydi; İngiliz fon Lazard şirketten 160 milyon TL’lik hisse alımı yaptı. Bunlar ne demek biliyor musunuz? Yabancı yatırımcı Türkiye’nin geleceğine güveniyor. Öyle olmasa ne Çinliler 3 milyar dolarını buraya getirir ne İngilizler borsada hisse toplar.

 ?? SON NOKTA ?? DileN *ÜN*ÖR
SON NOKTA DileN *ÜN*ÖR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye