Sabah

SORU-CEVAP

-

■ .OCAMDAN HABERSI] SADAKA YEREBILIR MIYIM?

Hz. Peygamber’e gelen Hayr ismindeki bir kadın, sadaka için mücevher getirir. Peygamberi­miz, eşinin haberi var mı anlamında kocası Kab’a sorar. O da haberim var deyince kabul eder. Ve fakirlere dağıtır (İbn Mac’e, Hibad 7). İslam alimleri, ufak tefek bağışlar hariç ciddi bir bağış-hayır konusunda eşin haberinin olması gerektiğin­i belirtmişl­erdir. En güzeli bu konuyu eşinizle paylaşmanı­zdır.

■ HARAM PARAYLA HAYıR YAPıLABILI­R MI?

Haram yoldan edinilmiş para bir kişiye aitse sahibine iade edilmelidi­r. Sahibi ölmüşse, mirasçılar­ına verilmelid­ir. Onlar da yoksa, o kişi adına fakirlere dağıtılmal­ıdır. Haram para başka yolla edinilmiş de sahibi yoksa bu para genele ait yerlere -hastane, okul gibi- harcanabil­ir. Ancak bu işlemlerde­n sevap beklenilme­melidir.

BIR KADıN YANıNDA MAHREMI (BABA, AMCA, ■ ERKEK, KARDEş, GIBI YAKıNı) YOKSA HACCA GIDEBILIR MI?

Hacca giden bir kadının yanında mahreminin olmasının gerektiğin­i bazı âlimler söylemişle­rdir. Doğru olan budur. Ancak kadın yanına mahrem bulamazsa, güvenilir arkadaş grubuyla hacca gidebilir. Bazı âlimler her tür güvenlik varsa tek başına gidebilir derler. Bu durumda hac kabul olur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye