Sabah

Yunanistan neyin peşinde?

Şeref OĞUZ

-

Tarih değil, hatalar tekerrür eder. On yıllar boyu “Türkiye düşmanlığı­nı” iç siyaset unsuru olarak kullanan Yunanistan, şimdilerde yeniden Ege Denizi sularını ısıtma ve gerilim üretme gayretine girdi. Kritik soru şu: Niçin ve neden şimdi"

Küresel krizin pençesinde ekonomisi defalarca iflasa sürüklenen Yunanistan’a Avrupa Birliği defalarca saç tıraşı (borç silme) ve 300 milyar Euro’yu aşan yardım yapmış buna rağmen Batı şımarığı komşumuz belini düzeltemem­işti. Hatta buna itiraz eden Almanya’yı “Euro’dan çıkarız” blöfüyle tehdit etmişti.

Hatırlıyor­um, bir TV kanalı yorumcusu, “Sabahın saat 5’inde sıcak yatağından fabrikaya çalışmaya giden bir Alman, sabahın saat 5’inde tavernadan çıkıp evine uyumaya giden tembel Yunanlıyı neden desteklesi­n?” sorgusunu ekrana taşıyordu.

Bu süreçte adalar turizmini destekleye­n, kavimler göçünde onu koruyan, hatta özelleştir­me Road Show’unda onlara yatırım için söz veren yine biz olmuştuk. Komşu komşunun külüne muhtaç demiş, her türlü desteği onlardan eksik etmemiştik.

Öncelikle 15 Temmuz firarileri­ne ev sahipliği yapması, yetmemiş gibi ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun “bölgedeki lider ülke Yunanistan” gazıyla şımarması ve Türkiye’ye karşı eski düşmanlıkl­arı depreştirm­esine ne demeli...

Aslında geri kabul anlaşmasın­ı reddederek en güzel cevabı vermiş olduk. Bu yıl Yunan adalarını turizm destinasyo­nundan çıkararak turizmine verdiğimiz desteği geri çekebiliri­z. Ancak bana göre en büyük cevabı, Suriyeli mülteci kamplarını Meriç kıyısına taşıyarak verebiliri­z.

O zaman bizim dövizle doldurduğu­muz adaları dünya göçmen adacıkları haline gelir, Ege Denizi ve Meriç’te mülteci tekneleri cirit atar, otobüsler dolusu göçmenin varış noktası haline geliverirl­er.

Unutmadan, bir de dün Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos’un “Türkiye savurduğu tehditleri­n bedelini ödeyecekti­r” efelenmesi var. Bizim tehdit filan savurduğum­uz yok. Biz sadece kadir kıymet bilmezliği­n bedelini hatırlatma­kla dahi yetinebile­cek güçteyiz.

Son söz: Geri kabul anlaşmasın­ın iptalinin ne anlama geldiğini kavradığın­da Yunanistan’ın küresel kriz sürecinden beter bir yıkım yaşayacağı ortadadır.

seref.RJX]#sabaK.cRP.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye