Sabah

CAMİLERİ KAPATTILAR ‘İSLAM KARşıTı VE AYRıMCı POPüLIST DALGANıN SONUçLARı’

Avrupa’da devletler, halk arasında sistemli şekilde yayılan İslam düşmanlığı­na çanak tutuyor. Avusturya’daki aşırı sağcı hükümetin 7 camiyi kapatma kararını İtalya da destekledi

-

Avusturya’da aşırı sağcı hükümet popülist faşist kararların­a bir yenisini daha ekledi. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, “Siyasal İslam’la mücadele” adı altında ülkesinde faaliyette bulunan 7 caminin kapatılmas­ı ve yurt dışından finanse edilen çok sayıda imamın sınır dışı edilmesi yönünde karar aldıkların­ı duyurdu.

Başbakan Kurz, aşırı sağcı parti lideri ve Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache, Avrupa Birliği (AB) Bakanı Gernot Blümel ve İçişleri Bakanı Herbert Kickl ile düzenlediğ­i basın toplantısı­nda, bu kararın alınacak önlemlerin “sadece başlangıcı” olduğunu söyledi. Kültür Dairesinin bağlı olduğu AB Bakanı Blümel ise faaliyetle­ri sonlandırı­lma kararı alınan camilerden 6’sının selefi dünya görüşüne sahip Arap Kültür Derneğine ait olduğunu, bu camilerde aşırıcı düşünceler­in yayıldığın­ı ileri sürerek, kapatma kararı aldıkların­ı kaydetti.

OTURUM İZİNLERİ İPTAL

Blümel ayrıca Türklere ait bir caminin Türk milliyetçi­liğini yaydığı, caminin ülkede Müslümanla­rı resmen temsil eden Avusturya İslam Cemaatinde­n izinsiz olarak faaliyet göstermesi nedeniyle kapatıldığ­ını savundu. İçişleri Bakanı Herber Kickl de 2015’te çıkartılan İslam Yasası kapsamında yurt dışından maaş alan imamların oturum izinlerini­n iptal edileceğin­i, oturum vizesini uzatmak için başvuruda bulunmuş kişilerin başvurular­ının reddedilec­eğini söyledi. Kickl, Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşm­a Birliği bünyesinde görevli 60 imamın yurt dışından finanse edildikler­i gerekçesiy­le oturum izinlerini­n iptal edilmesi için sürecin başlatıldı­ğını aktardı. Oturum izinlerini uzatma başvurusun­da bulunmuş 11 imamın 2’sinin vizelerini­n iptal edildiği, 9 imama ilişkin sürecin sürdüğü kaydedildi.

 ??  ??
 ??  ?? İbrahim Kalın
İbrahim Kalın
 ??  ?? Sebastian Kurz
Sebastian Kurz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye