Sabah

Savaş uçağı yapmamız nasıl engellendi?

-

SEçIm mEyDAnlArı HAylI HArEkEtlI... CumHurBAşk­Anı vE mIllEtvEkI­lI ADAylArı, RAmAzAn olmAsı nEDEnIylE IFtArDAn sAHurA kADAr sürEn yoğun BIr çAlışmA yürütüyor. HEr IFtAr soFrAsı Büyük BuluşmAlAr­A yol Açıyor.

ÖnCEkI Gün Kültür vE TurIzm BAkAnı, İstAnBul 3. BölGE BIrInCI sırA ADAyı 1uman Kurtulmuş’un onur konuğu olDuğu IFtArDAyDı­m. Kurtulmuş, BABA DostlArı EskI AK PArtI MIllEtvEkI­lI Prof. Dr. Türkan Dağoğlu, EşI Prof. Dr. Temel Dağoğlu vE oğlu Rebi Dağoğlu’nun vErDIklErI vE çok sAyıDA IşADAmının kAtılDığı IFtArDA kısA BIr konuşmA yAptı. BölGEmIzIn yEnI BIr BölyönEt tEHDIDI AltınDA olDuğunu BElIrtEn Kurtulmuş, sözü TürkIyE’nIn son GünlErDE yAşADığı EkonomIk kuşAtmAyA GEtIrIyor vE şöylE DIyorDu:

“EkonomImIz­DE FAz DEğIşIklIğ­I yAşAnıyor. Güçlü ürEtIm AnlAyışını EsAs AlAn BIr EkonomIyE Doğru IlErlIyoru­z. ÖzEllIklE strAtEJIk EnDüstrIlE­rDEkI DEstEklErI­n TürkIyE EkonomIsIn­I nE noktAyA GEtIrECEğI­nI BIlEn BAzı GüçlEr BunDAn rAHAtsızlı­k Duyuyor. Üreten değil satın alan bir ülke olmamız isteniyor. Son yAşAnAnlAr Türkiye’ye ekonomik olarak diz çöktürmek için birilerini­n yaptığı manipülasy­onlardır.”

BAkAn Kurtulmuş, Bu EkonomIk kuşAtmAnın yEnI olmADığını, 1940’lArDA uçAk, 1961’DE ArABA yAptırmAyA­nlArın 1978’DE DE sAvAş uçAğı yAptırmADı­klArını BElIrtIyor vE çok çArpıCı BIr Ayrıntı vErIyorDu: “Şunu söylEmElIy­Im; Dün AkşAm o DönEmI yAşAmış BIr ABImE DE tEyIt EttIrDIm. Çok nEt söylüyorum, yıl 1978, Türk Uçak Sanayi A.Ş. şimdi TAİ olan kuruluşumu­z TUSAŞ, savaş uçağı yapmak üzere antlaşma imzalayaca­k. Dünya çapında Alman, Fransız, ABD ve İtalya firmaları katılmış. İtalyanlar­da karar kılınmış. Ankara’da imza töreni yapılacak. Tam o sırada Türkiye’nin karanlık odasından bir telgraf gelmiş ve TUSAŞ’ın o zamanki genel müdürü ODTÜ’nün hocalarınd­an Mehmet Aktürk’e ‘Bu AntlAşmAyı ImzAlAmAyı­n, vAzGEçIn’ talimatı verilmiş. Eğer, Türkiye 1978’de kendi uçağını yapabilsey­di bugün ABD ile F-35’i ‘AlACAk mıyız AlmAyACAk mıyız’ tartışması­nı yapmayacak­tık. Manzara son derece açıktır.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye