Sabah

SURIYE VE İRAN TAMAM SıRA YüKSEKOVA’DA

-

564 kilometrel­ik Suriye güvenlik duvarını bitiren Başbakanlı­k Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 144 kilometrel­ik İran sınırında da duvarı bitirme aşamasına geldi. İdare, şimdi de Yüksekova’da Esendere Gümrük Kapısı ile Dolaylıtep­e arasında 43 kilometrel­ik duvar inşa etmek için harekete geçti.

Suriye’den yasadışı sızmaların önlenmesi, sınırın daha güvenli hale getirilmes­i için inşa edilen sınır duvarı Kilis’in Elbeyli ilçesi sınırında kamuoyuna tanıtıldı. TOKİ, Suriye sınırında 564 kilometrel­ik güvenlik duvarının inşasını tamamladı. İdare, Suriye sınır duvarını bitirdikte­n sonra İran’da 144 kilometrel­ik sınır duvarının inşasını da bitirme aşamasına geldi.

350 BİN BLOK YERLEŞTİRİ­LDİ

Suriye sınırında Asi nehrinin bulunduğu hat dışında kalan 711 kilometrel­ik sınır hattı 3 metre yüksekliği­nde 2 metre genişliğin­de 7 tonluk seyyar bloklar ile kapatıldı. Bu alana toplam 350 bin blok yerleştiri­ldi. Yetkililer­in verdiği bilgiye göre, güvenlik duvarının 200 kilometres­i bölgedeki illerin valilikler­i, geriye kalan kısmı ise TOKİ tarafından yapıldı.

ÜÇÜNCÜ EN UZUN DUVAR

Sınır duvarının yanında, hat boyunca uzanan bir de yol inşa edildi. Mehmetçiği­n devriye atmasına büyük kolaylık sağlayan yol 30-40 kilometrel­ik bir devriye hattının 15 dakika içerisinde kontrol edilmesine olanak sağlıyor.

Sınır duvarının arkasında yapılan bu yollar sayesinde riskli araziden geçerek güvenlik duvarına ulaşacak askerler, sınır hattı boyunca istedikler­i noktaya anında müdahale edebilme imkânına sahip oldu. Suriye sınır duvarı ayrıca Çin Seddi ve ABD-Meksika sınırının ardından dünyada üçüncü en uzun duvarı olma özelliğind­e. Ayrıca sınır duvarların­ın üzerine bir metre yüksekliği­nde jiletli tel de çekilerek güvenlik oranı artırıldı.

 ??  ?? SHGD TABAK
SHGD TABAK
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye