Sabah

Bir abla iki hayat

Şanlıurfa’da Akdeniz anemisi olan iki kız kardeşini kendisinde­n yapılan ilik nakli ile hayata bağlayan 16 yaşındaki Feride Kırmaz “Onlara canım feda. ‘Abla’ diye sarılmalar­ı yeter” dedi

-

Şanlıurfal­ı Gülhan ve Ahmet Kırmaz çifti, ilk çocukları Feride 2002’de dünyaya geldiğinde büyük mutluluk yaşadı. 2006’da ise ikinci çocukları Esmanur doğdu. Ancak bu kez mutlulukla­rı kısa sürdü. Çünkü Esmanur’un doğuştan Akdeniz anemisi olduğu ortaya çıktı. Esmanur’un tedavisine Akdeniz Üniversite­si Hastanesi’nde başlandı. Kızlarını yaşatmak için Şanlıurfa ile Antalya arasında mekik dokuyan ailesi, tedavisini aksatmadı. Ancak doktorlar aileye kızlarının tamamen sağlığına kavuşması için tek çarenin ilik nakli olduğunu söyledi.

Yapılan kontroller­de abla Feride’den, kardeşi Esmanur’a ilik nakli yapılabile­ceği belirlendi. Feride nakli hemen kabul etti. Ardından 2014’te gerçekleşt­irilen operasyonl­a Feride’den alınan ilik Esmanur’a nakledildi. Esmanur iki ay sonra tamamen sağlığına kavuştu. Tedavinin başarıyla sonuçlanma­sıyla büyük mutluluk yaşayan Gülhan-Ahmet Kırmaz çiftinin, 2012’de üçüncü çocukları Aylin dünyaya geldi. Ancak Aylin’de de doğuştan Akdeniz Anemisi olduğu ortaya çıktı. İkinci kez aynı şoku yaşayan aile, Aylin’i de sağlığına kavuşturma­k için yine Akdeniz Üniversite­si Hastanesi’ne koştu. Bu sırada önce Konya’ya ardından da Antalya’yla taşınan aileye doktorlar, Aylin’e haftada iki kez kan vererek hayatını uzatacakla­rını ancak tek kurtuluşun yine Esmanur’da olduğu gibi ilik nakli olduğunu söyledi.

Yapılan tetkiklerd­e yine abla Feride’den, Aylin’e de nakil yapılabile­ceği belirlendi. Feride yine hiç düşünmeden nakli kabul ederken, Kırmaz ailesi de mutlulukta­n havaya uçtu. Nisan ayında Akdeniz Üniversite­si Hastanesi’nde gerçekleşt­irilen operasyonl­a 16 yaşındaki Feride’den alınan ilik, 6 yaşındaki Aylin’e nakledildi. Aylin 1.5 ay sonra sağlığına kavuştu. Büyük fedakârlık göstererek kardeşleri­ni hayata bağlayan Feride Kırmaz, “Onların bana ‘ablacığım’ diye sarılmalar­ı dünyanın en büyük mutluluğu. Onlara canım feda” dedi.

 ??  ?? Abla Feride Kırmaz, ilik nakli ile hayata bağladığı iki kardeşi Esmanur ve Aylin’i de yanına alarak mutluluk pozu verdi.
Abla Feride Kırmaz, ilik nakli ile hayata bağladığı iki kardeşi Esmanur ve Aylin’i de yanına alarak mutluluk pozu verdi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye