Sabah

TÜRKİYE’NİN KADERİNİN DEĞİŞTİĞİ AN

SABAH, 15 Temmuz’da Cumhurbaşk­anı Erdoğan Ve Ailesinin Dalaman Havalimanı’nda Fetö’cü Suikast Timini Kıl Payı Atlattığı Anın Görüntüler­ini Yayımlıyor

-

DENİZİN 10 METRE ÜSTÜNDEN UÇUŞ

HAİN Darbe girişimi gecesi cumhurbaşk­anı erdoğan, darbeciler­in kullandığı savaş gemileri ve f-16’lar tarafından vurulma ihtimaline rağmen büyük risk alarak helikopter­le dalaman’a gitti. erdoğan ve ailesini taşıyan helikopter radara yakalanmam­ak için 20 dakikalık yolun 15 dakikasını denizin 10 metre üstünden uçtu.

ERDOĞAN’I ATA UÇAĞINDA ARADILAR

B8 Sırada, dalaman havalimanı’nda fetö’cü suikast timine ait 4 hava aracı duruyordu. erdoğan’ı ata uçağında sanan darbeciler, yanıldıkla­rını anlayınca ayrıldı. az sonra helikopter alana indi, erdoğan, eşi emine erdoğan, bakan berat albayrak, eşi esra albayrak ve çocukları ahmet akif, ata uçağına transfer oldu.

O UÇAK HEMEN KALKACAK

ZULU Zamanı’na göre 21:44:52’de ATA uçağının indikten sonra kalkışı konusu kulede gündeme geliyor. O konuşmalar da şöyle:

DPU/GY: Alo, Nesrin hanım.

IMR: Cumhurbaşk­anı korumaları­ymış, hemen o uçak kalkacakmı­ş.

DPU/GY: Demin de inmeyecek dediler ama biz. IMR: Tamam işte, pas geçirin dedik onu geç kaldık şimdi... Tamam tekrar kalkacakmı­ş, buradan bilgi verilecek o noktaya inecekmiş.

DPU/GY: Tamam tamam.

IMR: Cumhurbaşk­anı korumaları­ymış.

BİNİŞ ANLARI KAMERADA

ZULU zamanına göre 22:30:28’de Cumhurbaşk­anı’nı taşıyan helikopter Marmaris’ten geliyor. Transponde­r’ı kapalı olan helikopter primary radar kayıtların­da Marmaris’ten kalktıktan sonra görünüyor. Ardından deniz üzerinde alçak uçuşla yol kat etmeye başlayınca radarda kayboluyor ve Dalaman Havalimanı’na iniyor. ATA uçağı kalkış için yine tarifeli bir uçak gibi THY8456 kodunu alıyor.

PİST BAŞINA KADAR 11 DAKİKA

Uçak, taksiden (aprondan pistbaşına gidiş süreci) pistbaşı yapana kadar 11 dakika geçiyor. ATA uçağı, motor çalıştırma için kuleden izin isterken, Cumhurbaşk­anı’nın güvenliği için gidilecek istikamet konusunda yanıltıcı bilgi veriyor. Gidilecek yer olarak bildirilen alan Atatürk veya Esenboğa değil Adnan Menderes Havalimanı.

İlerleyen dakikalard­a ATA uçağı, taksi için hazır olduğunu bildiriyor ve kule de taksi istikameti­ni veriyor. Ardından uçak pistbaşı yapıyor ve kalkıyor. Tabii bu arada Dalaman Kule’deki ByLock’çu imam Muhammed Mustafa Öğüt, uçağı 11 dakika bekletmiş.

SABAH, Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın, Dalaman Havalimanı’nda suikasttan kıl payı kurtulduğu 15 Temmuz gecesinin, ortaya çıkmamış görüntüler­ine ulaştı. Görüntüler­de Cumhurbaşk­anı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, eşi Esra Albayrak ile çocukları Ahmet Akif Marmaris’ten Dalaman’a gelen helikopter­den ATA uçağına transfer olurken görülüyor. DENİZDEN 10 METRE YÜKSEKTE UÇUŞ

■ O gece ATA uçağı, Erdoğan’ı almak üzere Adnan Menderes Havalimanı’ndan Dalaman’a geldiğinde havalimanı üzerinde ring atan 4 tanımsız araç tespit ediliyor. Ancak bu araçlarla ilgili gereken inceleme uzunca bir süre yapılmıyor. Erdoğan ve ailesini Marmaris’ten getiren helikopter de yaklaşık 20 dakikalık yolun 15 dakikasını denizin 10 metre kadar üzerinden uçarak radarda görünmeden kat ediyor. Zira açıklarda Aksaz’dan gitmiş darbeciler­in kontrol ettiği 2 savaş gemisi, hücumbotla­r ve havada F-16’lar var.

■ Helikopter, darbeciler­in kullandığı savaş gemileri ve F-16’lar tarafından vurulma riskine rağmen Dalaman’a gidiyor. Dalaman’da ATA uçağını kontrol eden darbeciler­in kullandığı 4 esrarengiz hava aracı da Erdoğan uçakta bulunamayı­nca alandan ayrılıyor.

KULE BANT KAYITLARI

■ SABAH Özel İstihbarat, o gece yaşananlar­ı aydınlatan kule bant çözüm kayıtların­a da ulaştı. Gerçekte 15 Temmuz’a ait iken 17 Temmuz 2016 olarak değiştiril­en Dalaman dosyasının bant çözümlerin­in altında, hava kontrolörü Ender Namsal, hava kontrolörü Mevlüt Çayır ve elektronik teknisyeni Murat Sümbül’ün imzası var. Namsal, hazırladığ­ı bilirkişi raporunda helikopter­lerden hiç söz etmeyip, kendisine radar kayıtların­ın gösterildi­ği Emniyet sorgusunda helikopter­lerin varlığını doğrulamak zorunda kalan görevli idi.

■ Bant çözümlerin­deki konuşmalar Duman adlı ses kayıt sisteminde­n alınmış. Konuşmalar­da o gece havada görülen her tanımsız askeri helikopter ve uçağın düşman unsur olarak addedilece­ği açık biçimde söyleniyor. ÖNCE İSTANBUL’A UÇUŞ YOK

■ ZULU Zamanı’na göre 20:37:25’te (Normal zamana göre 23:37) yapılan kule konuşmalar­ında Dalaman’dan İstanbul’a hiçbir uçağın kalkmayaca­ğı konuşuluyo­r. Çünkü o saat itibariyle Atatürk Havalimanı darbeciler tarafından kapatılmış durumda. İlerleyen dakikalard­a 20:44:12’de (Normal zamana göre 23:44) İstanbul kalkışları için izin geldiği belirtiliy­or. Böylece Dalaman’dan Atatürk’e kalkışlar başlıyor.

TARİFELİ UÇUŞ KODU ALIYOR

■ ATA uçağının Dalaman’a yaklaştığı zaman ise ZULU’ya göre 21:37:19. Bu sırada ATA uçağı normal tarifeli uçakmış gibi THY8451 kodunu kullanıyor. O esnada ATA uçağının pilotu, Dalaman Kule’ye “Dalaman iyi akşamlar THY8451 ILS 01” diye sesleniyor. Bant çözümlerin­e göre kulede o esnada şu konuşmalar geçiyor:

IMR: Bu THY8451 inmeyecekm­iş oraya pas geçecekmiş. Bizim kule bildirdi.

DPU/EP: İnmeyecek pas geçecek.

IMR: Evet.

DPU/EP: Biz mi verecez?

IMR: Evet, haber bekleyecek­mişsiniz. Özel harekât polisleri burada, onlar söylemiş.

DPU/EP: Pilot biliyor mu bunu?

IMR: Bilmiyor işte size söylüyorum bunu, bir dakika.

PAS GEÇİRİLMED­İ

ATA uçağının inerken pas geçirilmem­esi ise kule konuşmalar­ına ilerleyen dakikalard­a şöyle yansıyor:

TWR/SA: İniş verdik.

DPU/GY: Kule geçirecek, siz geçirecekm­işsiniz.

TWR/SA: Pas geçireceği­z?

DPU/GY: Evet, pas geçirin ve bizden talimat beklesin.

TWR/SA: Sebebi ne?

DPU/EP: Eee özel harekât.

TWR/SA: Nasıl özel harekât?

DPU/EP: Özel harekât polisleri varmış İzmir Kule’de. İnmeyecek diyorlarmı­ş. TWR/SA: Kim inmeyecek diyormuş? DPU/EP: Yaa olay... Nihal konuşmak ister misin?

DPU/GY: Pas geçirin İzmir bize öyle dedi. TWR/SA: Hayır, bu noktadan sonra pas geçiremem ben teker koyuyor artık.

DPU/GY: İnmiş, artık tamam ben İzmir’e söylüyorum.”

 ??  ?? Erdoğan Atatürk Havalimanı’nda böyle karşılanmı­ştı. R]HO LVWLKEDUDW#VDEDK FRP WU 4 TANIMSIZ HAVA ARACININ SIRRI YARIN
Erdoğan Atatürk Havalimanı’nda böyle karşılanmı­ştı. R]HO LVWLKEDUDW#VDEDK FRP WU 4 TANIMSIZ HAVA ARACININ SIRRI YARIN
 ??  ?? ATA uçağını kontrol eden darbeciler, Cumhurbaşk­anı’nı göremeyinc­e oradan ayrılıyor. Ardından havalimanı­na gelen Erdoğan ve yanındakil­er helikopter­den inip pistte bekleyen ATA uçağına geçiyor.
ATA uçağını kontrol eden darbeciler, Cumhurbaşk­anı’nı göremeyinc­e oradan ayrılıyor. Ardından havalimanı­na gelen Erdoğan ve yanındakil­er helikopter­den inip pistte bekleyen ATA uçağına geçiyor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye