Sabah

İlk çeyrekte yüzde 7.4-7.7 büyüme

- kerem.alkin#sabaK.com.tr

Bugün saat 10’da Türkiye İstatistik Kurumu bu yılın ilk GSYH verilerini ve büyüme hızı oranını açıklayaca­k. Önceki dönemde, sanayi üretim verileri her ayın 8’inde açıklanırd­ı. SANAYI üRETIMININ HESAPLANMA­SıNDA YENI ENDEKSE GEçILMESIY­LE BIRLIKTE, sanayi üretim verilerini açıklama dönemi her ayın 13’ü ile 16’sına kaydı. Bu nedenle, siz bu satırları okurken çoktan açıklanmış bile olabilir; ilk çeyrek büyüme verisi için, sanayi üretimi üzerinden revize verilerle hesaplama yapamadım. Mayısta açıklanan son sanayi üretim verisi üzerinden, 2018’in ilk 3 ayında Türk sanayisini­n, geçen yılın ilk üç ayına göre yüzde 9.93’lük bir üretim performans­ı yakaladığı­nı dikkate alarak, 1. çEYREK GSYH BüYüME TAHMINIMI, YüZDE 70 OLASıLıK ILE, YüZDE 7.4 ILE 7.7 ARALığı OLARAK PAYLAşMAK ISTERIM.

Sanayi üretimi üzerinden yaptığım hesaplama, YıLıN ILK çEYREğINDE BüYüMENIN EN KöTü YüZDE 6.7, EN YüKSEK ORANıN ISE YüZDE 8.7 OLABILECEğ­INE IşARET EDIYOR. Bu iki uç tahmin arasında, saat 10’da açıklanaca­k olan veri yüzde 7.4 ile 7.7 arası gelebilir gibi gözükmekte. En kötü olasılık olan yüzde 6.7 dahi, yine G20 ülkeleri arasında en yüksek büyüme oranlarınd­an birini yakaladığı­mız anlamına gelmekte. 1. çeyrekte yakalanaca­k bu yüksek büyümede net ihracatın büyümeye katkıda bulunmayı sürdürmesi önemli. Bununla birlikte, imalat sanayisini­n ithal hammadde ve ara mamul bağımlılığ­ı, ihracat hacmi rekor kırsa da, dış ticaret ve cari işlemler açığındaki büyümeyi de tetikliyor. Bu nedenle, önümüzdeki 5 yıl, çok daha yoğun bir tempoyla, Türkiye’nin pek çok imalat sanayi alt sektöründe, ithal hammadde ve ara mamul ithalatını azaltacak ‘YERLI-MILLI’ yatırımlar­a ağırlık vermesi, üretimin ve büyümenin dış ticaret ve cari açığı büyüten etkisini bertaraf etmek adına kritik önemde.

Sanayinin enerji, imalat ve madencilik alt sektörleri­nin büyük bölümünün geçen yılın martına göre daha yüksek bir üretim performans­ı göstermele­ri, gerek iç piyasa, gerekse de ihracat bağlantıla­rı açısından sanayi sektörünü rahatsız edecek bir talep dalgalanma­sı, talep sıkışması olmadığını göstermekt­e. Bununla birlikte, döviz kurlarında­ki aşırı dalgalanma ve seçim atmosferi, reel sektörde temel sorun olarak, mikro işletmeden KOBİ’ye, büyük ölçekli üreticiler­e kadar, herkesin elindeki nakdi kendisinde tutmayı tercih edip, ödemelerin­i geciktirme­si, piyasada nakit sıkışması olarak süregelmek­te. Türkiye Ekonomisi’nde ‘AşıRı ıSıNMA’ riski yok. Ancak, önemli bir TL ve döviz nakit yönetimi sıkıntısı gözleniyor. 24 Haziran sonrası, piyasalard­aki likiditeni­n rahatlamas­ını umut edelim.

 ?? Kerem ALKİN ?? EKONOMİ-POLİTİK
Kerem ALKİN EKONOMİ-POLİTİK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye