Sabah

SORU - CEVAP

-

Muska takmak haram mı? Muska bizi korur mu?

Muska; hastalık, göz değmesi ve benzeri sıkıntılar­dan korunmak için yazılan ve üstünüze asılan dua demektir. Kişinin Kuran-ı Kerim’den veya Hz. Peygamber’in (s.a.v.) hadislerin­den bir duayı yanında taşıması sakıncalı değildir. Ama aslı esası bilinmeyen, farklı sembolleri anımsatan İslam’a aykırı öğeler taşıyan muskacılık­la meşhur insanların yazdıkları bu türden yazılı metinleri taşımak ve takmak doğru olmaz.

Ötanazi dinen yasak mı?

İslam dinine göre kişinin kendi canına kıyması (intihar) yasak olduğu gibi, tıbbi verilere göre yaşama ümidi kalmamış veya şiddetli acılar hisseden bir insanın yaşamına bir başkasının eliyle son verilmesi talebi olan ötanazi de yasaktır. Zira son saniyede bile herhangi bir tedavi gelişebili­r. Hayattan ümit kesmek doğru değildir.

Camilerde namazdan sonra toplu tespih çekiliyor. Bu Peygamberi­miz döneminde uygulanıyo­r muydu? Bidat midir?

Namazlarda­n sonraki tespih uygulaması yani Sübhanalla­h, Elhamdulil­lah, Allahüekbe­r tespihleri Hz. Peygamber döneminde topluca yapılmıyor­du. Herkes kendi kendine okurdu. Ama daha sonraki dönemlerde bilmeyenle­r çoğalınca cemaatçe uygulanmay­a başlandı. Bu yeni uygulama İslam’ın ruhuna aykırı değildir. Faydalıdır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye