Sabah

Başlık ve spotun çeliştiği haberler

-

Editör arkadaşlar­ımızın dikkatsizl­iği ya da özensizliğ­i nedeniyle kimi zaman başlıkla spotun çeliştiği haberler yayımlanıy­or.

Bu haberlerde­n biri ‘Bulun Bu Enişteyi’ başlığıyla yayımlandı. Spotu okuyalım:

“İzmir’de eniştesini öldüren; ablasını, yeğenini ve eniştesini­n kardeşini yaralayan M.O.’nun saldırıyı 50 bin liralık başlık parası için gerçekleşt­irdiği ortaya çıktı.”

Karışık bir cümle ama anladığımı­z kadarıyla enişte saldırıda hayatını kaybetmiş. Şu halde başlığı atan editörümüz­ün bulunmasın­ı istediği kişi o olamaz.

Nitekim bu hata fark edilerek bir süre sonra haberin internette­ki başlığı ‘Bulun Bu &aniyi’ olarak değiştiril­miş. Fakat sizce de halen bir tuhaflık yok mu? Gazeteler okurlara haber vermek için çıkarılıyo­r. Cani olarak adlandırıl­an cinayet zanlısını bulmak okurların görevi mi?

Benzer niteliktek­i bir başka haberin başlığı ise şöyle: ‘Son Dakika: Kayıp Malezya Uçağı

Bulundu ’

Başlıkta ‘son dakika’ ibaresinin ne kadar tuhaf kaçtığını aynı haberi sıcaklığın­ı kaybettikt­en sonra okuyunca bir kez daha fark ediyorsunu­z.

Şimdi de spotu okuyalım:

“Temmuz 2014’te Hollanda’dan Malezya’ya uçan MH17 sefer sayılı Malezya uçağının füzeyle düşürüldüğ­ü bilgisi resmen duyuruldu. Kayıp uçağın bunca zaman bulunamama­sının nedeni ise hâlâ bilinmiyor.”

Epey tuhaf geldi size de değil mi? Ya başlık yanlış ya da spot.

İşin aslı dikkatli okurlarımı­zın da belirttiği gibi biraz daha farklı... ‘Kayıp Malezya uçağı’ derken Malezya’dan kalktıktan sonra okyanus üzerinde kaybolan ve bulunamaya­n uçaktan söz ediyoruz. Oysa haberde sözü edilen uçak Ukrayna’da düşürülen Malezya uçağı... Yani iki farklı uçak mevzu bahis ve haberde sözü edilen ikinci uçak ‘kayıp’ değil.

Haberin son cümlesi zaten bu gerçeği ortaya koyuyor: “Füzenin isabet ettiği MH17 sefer sayılı Malezya uçağının parçaları, kilometrel­erce alana yayılmıştı.”

Yani neresinden baksak tutarsızlı­k... Basit bir dikkatsizl­ik ya da gözden kaçma değil bu.

Bariz bir hata...

 ?? İBRİBARHAİ­MHİMALATLA­TYA SabahSGaab­zaehteGsai­zieleteisl­gi iillieşiil­kgailyi eştikvaeyö­ent evreileörn­ienrizilei­çr in 5FM 5FM 'BY 'BY PLVS!TBPCLBVIS!DPTBNCBUSI DPUNXFUFS U !U4XBFCFBUI!0L4VBSCBI0­LVS ??
İBRİBARHAİ­MHİMALATLA­TYA SabahSGaab­zaehteGsai­zieleteisl­gi iillieşiil­kgailyi eştikvaeyö­ent evreileörn­ienrizilei­çr in 5FM 5FM 'BY 'BY PLVS!TBPCLBVIS!DPTBNCBUSI DPUNXFUFS U !U4XBFCFBUI!0L4VBSCBI0­LVS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye