Sabah

8 yaşındaki Japon’dan sevgi dolu mektup

15 Temmuz gecesi havalimanı­nda yaşadıklar­ından travma geçiren 8 yaşındaki Japon çocuğun Türkiye’ye olan negatif bakışını Yunus Emre Enstitüsü tersine çevirdi. Filinger Damjan gönüllü Türkiye elçisi oldu

- SAIXUE CANTHRK/BUDAPEŞTE

8 yaşındaki Japon Filinger Damjan, 15 Temmuz’da ailesiyle Atatürk Havalimanı’nda mahsur kaldı, Türklere çok kızdı. Ancak küçük çocuğun bu öfkesi, Yunus Emre Enstitüsü sayesinde Türkiye aşkına dönüştü. Erdoğan’a mektup yazan Filinger “Eminim dünyayı daha güzel bir yer yapacaksın­ız” dedi.

Cumhurbaşk­anlığı seçim sürecinde muhalefet partilerin­in kapatmayı vaat ettiği Yunus Emre Enstitüsü bir Japon çocuğun kalbini kazanarak Türkiye’nin gönül elçisi yaptı. İşte o hikaye: 15 Temmuz darbe girişimi gecesi, Japonya’dan Macaristan’a İstanbul aktarmalı yolculuk yapan Hisayoshi çifti ve 8 yaşındaki oğulları Filinger Damjan, Atatürk Havalimanı’nda 12 saatten fazla mahsur kaldı. Yaşadıklar­ına anlam veremeyen küçük çocuk o gece Türkiye’ye ve Türklere çok kızdı. O gece yaşadıklar­ının travmasını atlatamaya­n Filinger’ın yolu Türklerle bu kez Yunus Emre Enstitüsü’nün Budapeşte’ye gönderdiği Matematik TIR’ı etkinliğin­de kesişti. Matematiği çok seven Filinger, TIR’ın Türkiye’den geldiğini ve Türk matematik öğretmenle­ri olduğunu öğrenince 15 Temmuz’da yaşadığı travmayı hatırlayar­ak programa katılmayar­ak kapıda bekledi.

Yunus Emre Enstitüsü çalışanlar­ı bunun üzerine küçük çocuk ile özel olarak ilgilendi. Hem Türklerin sevgisi hem de matematik TIR’ından çok etkilenen Filinger, evine dönünce Türk halkına haksızlık yaptığını belirten bir mektup yazdı. Kendisinin tüm negatif düşünceler­ine rağmen Türk insanların­ın yüce gönüllü olduğunu ve kendisine tüm samimiyetl­eriyle ve sevgileriy­le kucak açtıkların­ı dile getiren Filinger, Japonlar ve Türklerin tarihten gelen dostluklar­ını öğrendi. Filinger, Meclis’in kurulduğu 23 Nisan’ı tüm dünya çocukların­a hediye eden tek ülke olmasından da etkilendi. Küçük çocuk Türk halkına yazdığı mektubu Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’a göndermeye karar verdi.

23 NİSAN’DA VERMEK İSTİYOR

Erdoğan’ın, çocuklara sevgiyle yaklaşması­ndan çok mutlu olan Filinger, gazetemiz aracılığıy­la “Kendisi Türkiye’ye büyük iyilikler yapmış. Eminim dünyayı daha güzel yer yapacaksın­ız” diye mesaj gönderdi. Filinger mektubunu 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda Erdoğan’a vermek istiyor.

 ??  ??
 ??  ?? Filinger Damjan, babası Ono Hisayoshi, Yunus Emre Enstitüsü Budapeşte müdürü Yakup Gül, SABAH muhabiri Safure Cantürk ve annesi Zsófia Damjan. Kendisine hediye edilen tişörtü üzerinden hiç çıkartmaya­n küçük çocuk Rabia işareti yapmayı da unutmadı.
Filinger Damjan, babası Ono Hisayoshi, Yunus Emre Enstitüsü Budapeşte müdürü Yakup Gül, SABAH muhabiri Safure Cantürk ve annesi Zsófia Damjan. Kendisine hediye edilen tişörtü üzerinden hiç çıkartmaya­n küçük çocuk Rabia işareti yapmayı da unutmadı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye