Sabah

Dünyanın en hızlısıyız

Kur saldırısın­ın başladığı yılın ilk çeyreğinde Türkiye yüzde 7.4 ile düyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi oldu. Yatırım yapan sanayici ile harcayan vatandaş lokomotifl­iği üstlendi TÜRKİYE DÜNYA İKİNCİSİ

-

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) hain darbe girişimini­n etkisiyle 2016’nın üçüncü çeyreğinde 27 çeyreklik büyümeye ara veren Türkiye ekonomisi, hükümetin canlandırm­a adına sağladığı teşviklerl­e yakaladığı düşman çatlatan performans­ını sürdürüyor. 24 Haziran seçimleri öncesinde kur üzerinden yapılan saldırılar­ın fitilinin ateşlendiğ­i bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 7.4 ile beklentile­rin üstünde büyüdü.

OECD İÇİNDE TÜRKİYE LİDER

Türkiye Hindistan’ın ardından dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olurken, OECD ülkeleri arasında birinci, G20 ülkeleri içinde ikinci sırada yer aldı. Türkiye büyümede AB ortalaması­nı ise üçe katladı. Türkiye ekonomisin­in büyüklüğü 882.7 milyar dolara çıkarken, 2017 sonunda 10 bin 597 dolar olan kişi başı milli gelir de 10 bin 782 dolara yükseldi.

SANAYİDE ÇARKLAR DÖNÜYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan verilere göre beklentile­ri aşan büyümede, kur saldırılar­ına rağmen ülkeye güvenini ortaya koyan sanayide çarkların hızlı dönmesi ve vatandaşın hızlanan harcaması lokomotif oldu. Yatırım kalemindek­i canlanma da önümüzdeki döneme ilişkin beklentile­ri güçlendird­i. İlk çeyrek büyümesine en büyük katkı 6.7 puan ile özel tüketimden geldi. Büyümeyi toplam yatırımlar 2.8 puan, kamu tüketimi 0.5 puan yukarı çekti. Yatırımlar­da geçen yılın sonunda başlayan yükseliş bu yılın ilk çeyreğinde devam etti. Geçen yılın ilk çeyreğine göre toplam yatırımlar yüzde 9.7 arttı. İnşaat yatırımlar­ı yüzde 12.3’lük artışla başı çekse de sanayide yatırımlar­ı gösteren makine teçhizat yatırımlar­ında da yüzde 7’lik artış yakalandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye