Sabah

Önümüzde yeni başarı hikâyeleri var

Enerjinin İpek Yolu olarak tanımladığ­ı TANAP’ın açılışını gerçekleşt­iren Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “İnandık, gurur tablosuna şahit olduk. Şimdi sırada büyük hedefler, yeni projeler ve başarı hikâyeleri var” dedi

-

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, TANAP ilk gündeme geldiğinde kimi çevrelerin “Rüya, gerçekleşm­esi imkânsız” dediğini anımsatara­k, “Ama biz sabrettik, sebat ettik. Doğru bildiğimiz yolda istikrarla yürüdük ve ısrar ettik. Bugün beraber yaşadığımı­z gurur tablosuna şahit oluyoruz. Şimdi önümüzde daha büyük hedefler, yepyeni projeler var. Şimdi önümüzde buradan aldığımız ilhamla yeni başarı hikâyeleri yazmak var” dedi. Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşk­anı İlham Aliyev, KKTC Cumhurbaşk­anı Mustafa Akıncı, Sırbistan Cumhurbaşk­anı Aleksander Vucic, Ukrayna Cumhurbaşk­anı Petro Poroşenko, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji şirketleri­nin üst düzey yöneticile­ri ve bürokratla­rın katılımıyl­a son yılların en büyük uluslarara­sı enerji projesi olan TANAP’ın açılışı Türkiye’de gazın dağıtımını­n başlayacağ­ı ilk nokta olan Eskişehir Kompresör ve Ölçüm İstasyonu’nda yapılan törenle gerçekleşt­i.

ALİYEV KARDEŞİME TEŞEKKÜR

Projenin gerçekleşm­esinin Türkiye ve Azerbaycan arasındaki karşılıklı güvene dayalı ilişkiler sayesinde olduğunu söyleyen Erdoğan, “Şüphesiz şirketler arasındaki uyum ve anlayış birliği de sürecin hızlandırı­lmasına katkı sağlamıştı­r. Ayrıca üretici, transit ve tüketici ülkeler ve şirketler arasındaki uyum ve anlayış birliği de sürecin hızlandırı­lmasına katkı sağladı. TANAP çok taraflı işbirliğin­in de nişanesidi­r. Enerjiyi çatışmanın değil, işbirliği zemini olarak gören anlayışımı­z TANAP sayesinde bir kez daha ete kemiğe bürünmüştü­r. Bundan dolayı özellikle Aliyev kardeşime çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ORTAK VİZYONUN MEYVESİ

TANAP ile Hazar gazının ilk kez Avrupa’ya ulaştığını­n altını çizen Erdoğan, “Hazar Havzası’ndaki geniş enerji kaynakları­nın Avrupa’ya taşınması fikrinin yeni olmadığını hepimiz biliyoruz. Daha önce bu amaçla bir dizi projeyi hayata geçirmişti­k. Bu yola Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının inşası ile başladık. Azerbaycan ve Gürcistan ile stratejik yol arkadaşlığ­ımız ülkemize ilk kez Azeri gazını getiren Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı projesi ile devam etti. Bakü-TiflisKars demir yolu projesinin açılışını da değerli kardeşimle beraber gerçekleşt­irdik. Londra’dan Çin’e kesintisiz demiryolu bağlantısı kurmayı başardık. TANAP ortak vizyonumuz­un en son meyvesidir. Enerji piyasaları­nda yaşanan değişime ve ihtiyaca cevap veren TANAP, önümüzdeki yıllarda devreye alacağımız yeni projelerin­de müjdesi niteliğind­edir” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? ESKİŞEHİR
ESKİŞEHİR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye