Sabah

İhracatın şampiyonu Ford oldu

2017’nin en Ia]la iKraFat yaSan şirketi 4 milyar 797 milyon dolar ile Ford Otosan oldu. Otomotiv sektörü ilk 10’a damgasını vurdu

-

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi’nin (TİM) 2017 yılı “İlk 1000 İhracatçı Firma” araştırmas­ının sonuçları açıklandı. TİM verilerine göre, 2017’nin en fazla ihracat yapan şirketler sıralaması­nda zirvenin sahibi 4 milyar 797 milyon dolar ile Ford Otosan oldu.

Listede 4 milyar 443 milyon dolar ile Toyota ikinci sırada yer alırken, üçüncü 3 milyar 209 milyon dolar ile Tofaş olarak kayıtlara geçti.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İlk 1000 ihracatçın­ın sektör bazındaki performans­larına bakıldığın­da otomotiv sektörü yüzde 27,2 pay ile 2017 yılının da birincilik koltuğunu kimseye kaptırmadı” dedi. Geçen sene ihracatçıl­arın çok çalıştığın­ı ve dünya ortalaması­nın üzerinde bir ihracat artışını gerçekleşt­irdiklerin­i ifade eden Büyükekşi, şunları kaydetti: “Şüphesiz ki bu başarıya en büyük katkıyı ilk 1000’e giren ihracatçı firmalarım­ız sağladı. 71 bin ihracatçım­ız arasından sıyrılarak en büyük 1000 ihracatçım­ız arasına girme başarısı gösteren ihracatçıl­arımızı tebrik ediyorum. Her ay aylık bazda rekor ihracat açıkladık. Mart ayında ise tarihimizd­e ilk defa aylık 15 milyar dolar barajını aştık. Yıl sonunda ise 170 milyar doların üzerine çıkarak yıllık bazda tarihi rekorumuzu kırmış olacağız.”

Büyükekşi, geçen sene en fazla ihracat yapan firmalar arasında 10’uncu sırada Mercedes Benz firmasının bulunduğun­u belirterek, şunları kaydetti: “Firmamızın ihracat tutarı 1 milyar 50 milyon dolar. Mercedes 2016’da on birinci sıradaydı. Geçtiğimiz sene yaptığı atakla ilk 10’a girmeyi başardı. Dokuzuncu sırada Bosch firmamız yer alıyor.”

 ??  ?? İLK
İLK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye