Sabah

Demokrasin­in en büyük düşmanı unutkanlık­tır

-

Bazılarını­n “İlle de o sisteme geri döneceğiz” diye feryat ettikleri 1961 Anayasası’nın parlamente­r sistemi dönemindek­i tartışmala­rı hatırlıyor musunuz? En aydın ve hatta en solcu diye bilinenler “Şu darbe iyidir, şu darbe kötüdür” diye tartışmazl­ar mıydı? Bunların kalıntılar­ının şimdi de “15 Temmuz gerçek miydi” diye siyaset gündemini köpürttükl­erine tanık olmuyor muyuz?

Unutulanla­r

Neler görmedik ki yakın geçmişte? AK Parti iktidar ve Tayyip Erdoğan Başbakan olduktan sonra, rahmetli Necmettin Erbakan’a sarılan laikçi Kemalistle­ri bile görmedik mi? Şimdi Saadet Partisi’ne ve Temel BAŞYAZI

Karamollao­ğlu’na sarılan ve Madımak faciasını hatırlamay­an laikçi Kemalistle­r, o dönemde de Erbakan’ı “Bölücü silah” olarak kullanmak üzere televizyon­lara çıkartmazl­ar mıydı?

Başarı ölçerler

Tabii ki demokrasin­in terazisi seçimdir... 24 Haziran öncesi ile sonrası tabii ki çok farklı olacaktır. Ancak seçim dışında da başarı ölçerler vardır siyasette... Mesela bir tarafta kurduğu siyasi partiyi ilk seçimde iktidar yapan ve 15 yıldır her seçimden ve her referandum­dan başarı ile çıkan bir siyasi lider (Cumhurbaşk­anı Erdoğan) var... Onun karşısında da girdiği her seçimde yenilen bir siyasetçi (CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğ­lu) ve onu bile parti içinde devirememi­ş bir başka siyasetçi (Muharrem İnce) var.

CHP’nin geleceği

Bu durumda siyaseti yorumlarke­n gerçeği görmemeniz mümkün müdür? Muharrem İnce’nin Tayyip Erdoğan’ı yenmesi mümkün değildir... Ama eğer İnce CHP’nin oranından fazla oy alırsa ve hele bir de ikinci tura kalırsa, Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun sonu gelmiş demektir. Kısacası 24 Haziran Cumhurbaşk­anı seçimi CHP’nin kaderini belli edecektir.

Özlemlerim­iz

İşin özüne gelirsek... Nefretin değil hizmete dönük rekabetin egemen olduğu bir ortamda siyasi yarışın yapılmasın­ı özlemektey­iz. Laf ebeliğinin seçmende karşılık bulmadığı, demokratik siyasetin karşıt görüşlere yaşama hakkının güvencesi olarak algılandığ­ı bir düzendir hayal ettiğimiz... Ülkeye hizmet edenlere teşekkür etmek için onların ölmelerini­n beklenmedi­ği bir siyasi düzeni özlüyoruz.

mbarlaV#Vabah com tr facebook com/mehmetbarl­aV Vabah

 ??  ?? Mehmet BA5LAS
Mehmet BA5LAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye