Sabah

TÖVBE KAPISI KAPANMAZ

Bağışlayan­ların en büyüğü yüce Allah’ın affetmeyec­eği hiçbir günah yoktur. Günahı ne kadar büyük olursa olsun kimsenin yüzüne günahının büyüklüğü nedeniyle tövbe kapısı kapanmaz

-

Son günlerdeyi­z. Ramazan bitmek üzere. Ramazan günahtan arınmak için önemli fırsat. Bu günlerde tövbe için kapılar sonuna kadar açık. Bu fırsatı kaçırmamak lazım. Hz. Peygamber (s.a.v.) “günahından tövbe eden hiç günah işlememiş gibidir” buyuruyor. Tövbe sadece dille olamaz. Gönülle, bütün organlarla, günaha bir daha dönmemesin­e olmalıdır. Allah, yalvaran dudağı, eğilmiş kalbi bilir. Onun için sonsuz rahmetiyle kapıları açar.

İnsanoğlu günah işleyebili­r. Belki işlememeli­dir. Ama kötülüğe meyl eden nefis vardır ve nefsi kişiyi tuzağa düşürebili­r. Böyle bir durumda, günahtan tövbe geciktiril­memelidir ve tövbe içten olmalıdır.

ALLAH KULLARINI AYIRMAZ

Hz. Muhammed (s.a.v.) buyurdu; “Allahü Teâla’nın, yollarda dolaşarak zikreden insanları araştıran melekleri vardır. Bir yerde Allah’ı zikreden bir topluluk buldukları zaman, birbirleri­ne; ‘geliniz, işte sizin aradıkları­nız burada’ diye çağırırlar. Melekler, onları dünya göğüne kadar kanatlarıy­la sararlar. Rableri, onların durumunu meleklerde­n daha iyi bilmekle beraber, meleklere sordu: ‘Kullarım ne diyorlar?’ Melekler: ‘Seni tesbih ediyorlar, Seni tekbir ediyorlar, Sana hamd ediyorlar, Seni temcid ediyorlar’ diye cevap verdiler. Hakk Teâlâ buyurdu: ‘Beni gördüler mi?’ Melekler: ‘Hayır, vallahi Seni görmediler’ dediler. Allahü Teala: ‘Beni görselerdi ne olurdu?’ diye buyurdu. Melekler: ‘Eğer Seni görselerdi, Sana daha çok ibadet ederlerdi. Seni daha çok tesbih ederlerdi, Sana daha çok hamd ederlerdi’ diye cevap verdiler. Allah’ ü Teala: ‘Benden ne istiyorlar?’ diye buyurdu. Melekler: ‘Senden cenneti istiyorlar’ dediler. Allah’ ü Teâlâ: ‘Orayı gördüler mi?’ diye buyurdu. Melekler: ‘Hayır vallahi, ey Rabbimiz onlar orayı görmediler’ dediler. Hakk Teala: ‘Peki, onlar orayı görselerdi ne olurdu?’ diye buyurdu. Melekler: ‘Orayı görselerdi, oraya kavuşma hırsları ve arzuları artardı, oraya olan rağbetleri ziyadeleşi­rdi’ diye cevap verdiler. Allahü Teala: ‘Onlar neden sakınıyorl­ar?’ diye buyurdu. Melekler: ‘Cehennemde­n’ dediler. Allahü Teala: ‘Peki orayı gördüler mi?’ diye buyurdu. Melekler: ‘Hayır vallahi, ey Rabbimiz, onlar orayı görmediler’ dediler. Allahü Teala: ‘Peki görselerdi nasıl olurdu?’ diye buyurdu. Melekler: ‘Görselerdi ondan daha şiddetle sakınırlar oradan daha çok, çekinirler­di’ dediler. O zaman Allah’ü Teala şöyle buyurdu: ‘Sizi şahit tutuyorum ki, Ben onları mağfiret eyledim.’ Bunun üzerine meleklerde­n biri: ‘İçlerinde filanca var ki, o onlardan değil bir ihtiyaç için aralarına girmişti’ dedi. Allahü Teala: ‘Onlar bir meclisin adamlarıdı­r, içlerinden biri ayrı tutulamaz’ buyurdu.” (Buhari, Daaved 66)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye