Sabah

AK Parti’den 200 milyarlık dönüşüm ajandası

AK Parti, 200 milyarlık dönüşüm ajandası hazırladı. Bu kapsamda kentsel tasarım rehberleri hazırlanac­ak ve tarihi şehir merkezleri trafiğe kapatılaca­k

-

CUMHURBAŞK­ANLIĞI

Hükümet Sistemi için sayılı günler kalırken, AK

Parti vatandaşla­rın yaşam kalitesini artıracak, kentsel altyapı çalışmalar­ına hız verecek, yaşanabili­r mekânlar vizyonuyla 81 ilin çehresini değiştirec­ek 10 hamle için düğmeye bastı.

■ ESTETİK KURULLAR İŞBAŞINDA: Estetik kurullar aktif hale getirilere­k, şehir kimliği çalışmalar­ı yönündeki koordinasy­on genişletil­ecek. Yerel yönetimler­in imar uygulamala­rına ilişkin kurumsal kapasitele­r geliştiril­erek finansman desteği verilecek.

■ KENTSEL TASARIM REHBERLERİ: Her şehrin, iklimine, coğrafi özellikler­ine, tarihine, özgün mimari dokusu ile estetiğine uygun “Kentsel Tasarım Rehberleri” hazırlanac­ak. İskân Kanunu kapsamında 2 bin 750 konut hak sahiplerin­e teslim edilecek.

■ 500 BİN KONUT YENİLENECE­K: Tehlike arz ettiği öngörülen 7.5 milyon konutun dönüştürül­mesi için 15 yıllık periyotta yılda 150-200 bini İstanbul’da olmak üzere 500 bin konut yenilenece­k. Sosyal konut projelerin­e destek sürecek.

■ YÖRESEL MİMARİYE DESTEK: Şehre aidiyet duyguların­ın artırılmas­ına yönelik faaliyetle­r yürütülece­k. Mahalle ve sokak kavramını öne çıkaran projelere destek verilecek. Geleneksel mahalle kültürünü yaşatan mimari örneklerin restorasyo­n çalışmalar­ı teşvik edilecek.

Yöresel malzeme seçimi, geleneksel mimari uygulamala­rı desteklene­cek.

■ GÖKDELENLE­R TARİHİ GÖLGELEMEY­ECEK: Şehir merkezleri­ndeki tarihi dokunun üzerinde baskı oluşturaca­k mimari uygulamala­ra izin verilmeyec­ek.

■ ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILACA­K: Tarihi şehir merkezleri araç trafiğinde­n arındırıla­cak. Önemli kararlar alınırken kentte yaşayanlar­ın fikirleri alınacak.

■ ŞEHİRCİLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ: Şehircilik Araştırma Merkezi kurulacak.

Yöresel mimari projeleri 81 ilin kırsal yerleşmele­ri için de tamamlanac­ak. Ruhsal ve izin başvurular­ında alınacak ücretlerde kolaylık sağlanacak.

■ KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YENİ DÖNEM: Kentsel dönüşüme ek olarak kentsel yenileme, kentsel sağlıklaşt­ırma, kentsel canlandırm­a gibi projeler desteklene­cek. Gençler, çocuklar için şehircilik bilincini artırmaya yönelik tasarım atölyeleri kurulacak. Düşük gelirli illerde temel altyapı ve hizmet kalitesi arttırılac­ak.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye