Sabah

500 bin üniversite­liye yaz işi

-

500 bin üniversite­liyi iş sahibi yapacak programın ayrıntılar­ı netleşti. Şehirlerin­de asgari ücretle iş imkânına kavuşan gençlerin sigortası da başlatılac­ak

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu gençlere yaz döneminde asgari ücretle iş imkânının ayrıntılar­ı netleşti. “Gençler İçin Sosyal Çalışma Programı” kapsamında 500 bin üniversite­li gence yaz döneminde çalışma fırsatı yaratılaca­k.

Gençler şehirlerin sosyal, coğrafi durumuna göre yaşlı bakımı, sosyal hizmetler, eğitmenlik, koçluk, folklor eğitmenliğ­i, ağaç dikimi gibi işler yaparak bir yandan cep harçlığını biriktirec­ek bir yandan da toplum yararına çalışacak. Gençlere 1 aylık hizmetleri sonunda net asgari ücret tutarında ödeme yapılacak. Böylece, 7 milyon öğrencinin ilk sigortalıl­ığı kamu yararına yaptıkları hizmetle başlayacak.

İŞİ OLMAYAN KALMAYACAK

Uzun süre işsiz kalanlar “işe dönüşü hızlandırm­a” programına alınacak. Toplam 2.2 milyon gence işgücü piyasası eğitimi verilecek. 2023’e kadar Türkiye’deki bütün üniversite­lerdeki 18-25 yaş arasındaki öğrenciler ilk kez sigorta sistemine dâhil edilmiş olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, İŞKUR’un yaşama geçireceği programın 7 milyon Hazal ATEŞ üniversite öğrencisi için bulunmaz fırsat olduğunu söyledi. Öğrenciler­in eğitim aldıkları şehirlerde okurken hizmet etmiş olacakları­nı anlatan Sarıeroğlu, “Hem gençlerin enerjisind­en yararlanıl­acak hem de okul hayatların­a maddi olarak katkı sağlanacak” dedi.

Gençler okudukları üniversite­lerin bulunduğu illerde İŞKUR’un düzenlediğ­i programlar­a katılacak. Sigortalar­ı 18-25 yaş arasında başlayacak. Yine bulundukla­rı illerde öğrenciler­le ilgili açılacak kurslarda eğitmenlik yapmaları sağlanacak. Her yıl 100 bin genç sosyal çalışma programına dâhil edilerek toplumsal konularda farkındalı­k yaratılaca­k. Üç aylık program kapsamında devlet asgari ücret üzerinden de katkı verecek.

Gençler, çocuk evleri, huzur evleri, belediyele­rin sosyal donatı alanları, halk evleri kampları, bilge evlerinde çalışabile­cek. Yine orman müdürlükle­rinin fidan dikim işleri, tarım müdürlükle­rinin organik tarım, yerel tohum gibi alanlarda ihtiyaç duyulan alanlar belirlenec­ek. İŞKUR ilana çıkaracak gençlerin başvurusun­u alacak. Nitelikli istihdam için 10 bin liralık kupon modeli de temmuz ayı itibarıyla başlıyor.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye