Sabah

FİLİSTİN artık dünyanın davası

FIlIstIn HAlkı IçIn korumA IstEyEn tAsArının BM GEnEl Kurulu’nDA 120 oylA kABul EDIlmEsI, FIlIstIn DAvAsının tüm DünyAnın DAvAsı olDuğunun IlAnı AnlAmınA DA GElIyor. TürkIyE, kArArın tAkIpçIsI olACAğını vurGulADı

- TASARıM: Nuran EKİNCİ ANKARA

BM Genel Kurulunda ABD tarafından BMGK’de veto edilen, Filistin halkı için koruma isteyen tasarı tekrar görüşüldü ve 120 oyla BM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Karara 8 küçük ülke karşı çıktı, 45 ülke çekimser kaldı. Karşı çıkan ülkeler, ABD, İsrail ve Avustralya’nın yanı sıra Marshall Adaları, Nauru, Togo, Solomon Adaları ve Mikronezya Federe Devletleri gibi küçük devlet oldu.

Türkiye ise BM’nin kararını memnuniyet­le karşıladı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Filistinli sivillerin korunmasıy­la ilgili Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin veto ettiği karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edildi. Amerika yine hüsrana uğradı” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Uluslarara­sı toplumun sağduyulu üyeleri bu kararla yaşama hakkı başta olmak üzere en temel haklarına yönelik ağır ihlaller karşısında Filistin halkının asla yalnız bırakılmay­acağını bir kez daha ortaya koymuştur. Türkiye bu konuda önümüzdeki dönemde de atılacak adımların takipçisi olmaya devam edecektir” ifadeleri kullanıldı.

‘BÜYÜK BİR BAŞARI’

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzaker­eci Ömer Çelik de “BM Genel Kurulu, İsrail’in hukuk tanımazlığ­ını tescil etti ve Filistin halkı için koruma talep eden kararı kabul etti. ABD’nin, kararda Hamas’ın kınanmasın­ı istediği değişiklik teklifi ise reddedildi. Filistin davasının tüm dünyanın davası olduğunun altını çizen karar” dedi. Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da karar üzerine şu açıklamala­rda bulundu: “Bu, Filistin davası ve adalet için büyük bir başarıdır. Türkiye, haklı davasında Filistin’in yanında olmaya devam edecektir.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye