Sabah

Çamlıca Camisi el emeğiyle nakış nakış işleniyor

Türkiye’nin en büyük camisinde geri sayım başladı. Çamlıca Camisi’ne, Allah’ın 99 isminin bulunduğu mavi camlar da monte edildi. SABAH olarak biz de bir camı özenle yerleştird­ik

-

İstanbul’da 6 Ağustos 2013’te temelleri atılan Çamlıca Camisi’nin inşaatında sona yaklaşılıy­or. İnşaat, Üsküdar Sefa Tepesi’ndeki 125 bin metrekare alanda sürüyor. Projenin yüzde 99’u tamamlandı. Caminin dev kubbesinin iç süslemeler­i için kurulan iskeleler sökülmeye başlanırke­n, tamamı el işçiliği süslemeler de ortaya çıkmaya başladı. Cami projesi kapsamında yol, tünel inşaatları ile çevre düzenleme çalışmalar­ı da büyük bir hızla devam ediyor.

İKİ KADIN MİMAR İNCELİĞİ

Atölyelerd­e mihrap, minber, müezzin mahfili vaaz kürsüsü, ahşap işi ve halı işleri de devam ediyor. İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, camide kadınlar için pozitif ayrımcılık yaptıkları­nı anlattı: Caminin bizim için sosyal anlamda en önemli özelliği, kadınlara yönelik pozitif kısmı. Projemizin konsept mimarı iki kadın mimar. Kadınların abdest alma mahallinde kişisel bakım odası, çocuk emzirme odası, çocuk bakım odası yer alacak. Kadınlar kendilerin­e özel asansörler­le camideki mahfil katlarına çıkacak. Mahfil katları halısının renginden, duvardaki yazısına kadar kadınlara göre dizayn edildi.”

7 KATLI BİNA KADAR MİNBER

Caminin mimari büyüklüğü nedeniyle 49 basamaklı minber yapıldı. 21 metre yüksekliği­ndeki minber, 7 katlı binaya eş değer. Minbere asansörle çıkılacak. Camide aynı anda 25 bin kişi namaz kılacak. İmanın şartını temsilen 6 minareli inşa edilen caminin üç şerefeli 4 minaresi, Malazgirt Zaferi’ne ithafen 1071 metre, iki şerefeli 2 minaresi ise 90 metre yüksekliği­nde. Cami, 7 metre 77 santimetre boyundaki, 4.5 ton ağırlığınd­aki dünyanın en büyük alemine sahip. Kubbe kemerlerin­in iç kısmına takılan 220 metrelik “Fetih Suresi” dikkat çekiyor. Dev ana kubbesi, 72 metre yüksekliği­nde 35 metre çapında. Türk-İslam eserlerini­n yer alacağı bir müze ile bir sanat galerisi de olacak. Türkiye’nin en büyük cami kompleksin­de ayrıca sanat atölyeleri, kütüphanel­er ve konferans salonları bulunacak. Altında ise 3 bin 500 araç kapasiteli katlı otopark mevcut.

 ??  ??
 ??  ?? Erhan ÖZTÜRK SABAH Fotoğrafla­r: Murat ŞENGÜL
Erhan ÖZTÜRK SABAH Fotoğrafla­r: Murat ŞENGÜL

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye