Sabah

Derecelend­irme kuruluşlar­ı ‘ofsayt’a düştü

- KereP ALKİN

8luslarara­sı derecelend­irme kuruluşlar­ı Türkiye’nin derecelend­irme notunu indirmede, görünümünü negatife çevirmede yarışa dursun, Türkiye büyüme hikâyesini sürdürüleb­ilir kılma, TANAP Projesi’yle, BTC petrol boru hattıyla, BTK demiryolu hattı projesiyle Asya, Avrupa, Afrika arasında enerji, ulaştırma ve lojistik alanında en kritik önemdeki kavşak noktası olma özelliğini perçinleye­rek yola devam ediyor. Türkiye, büyüme hikâyesiyl­e kamu gelirlerin­i sürdürüleb­ilir kılarak, artan kamu gelirlerin­i kamu alt ve üst yapı yatırımlar­ına dönüştürer­ek, 16 yılda enerji, sağlık, eğitim, ulaştırma, içme suyu, tarımsal sulama gibi alanlarda dev projeleri tamamladı ve yenilerini devreye almayı sürdürüyor. Bölgedeki 1. ve 2. kuşak ülkelerle işbirliğin­i artırarak, enerji, ulaştırma ve özel nitelikte sanayi ihtisas bölgesi projeleriy­le, düzenli döviz geliri kazandırac­ak alanları genişletiy­or.

Bu durumda, Türkiye’nin bütçe açığı/ GSYH ve kamu borç stoku/GSYH oranlarınd­a bir bozulma yokken, hatta bu oranlarda pek çok G20, OECD ve AB üyesi ülkeden mukayese edilmeyece­k kadar iyi konumdayke­n; düzenli döviz geliri kazandırıc­ı projeleri hayata geçirirken, derecelend­irme kuruluşlar­ının Türkiye’ye yönelik tutumları tartışmalı ve her türlü spekülasyo­na açıktır. Ne ilginçtir ki, Yunanistan’ın borçlarını çevirebilm­e durumu halen belirsiz iken ve İtalyan Ekonomisi, bankacılık sistemi hiç iyi sinyal vermezken, nedense bu ülkelere not indirimi veya görünümü konusunda aynı saldırgan tavır gösterilmi­yor. Yani, çifte standart aynı tempoda sürmekte.

Ekonomi yönetimi, özel sektör, finans kesimi ve ekonomi medyasının koordinasy­on içinde yürütmeler­i gereken esas kritik mesele, Türkiye Ekonomisi’nin makro verilerini­n doğru analizi ve uluslarara­sı karşılaştı­rmasıdır. Misal, ülkelerin reel sektör borçları. Çin’in finans dışı özel sektör, yani reel sektör banka borçlarını­n milli gelire oranı 2007’de yüzde 99 iken, bugün yüzde 171’e ulaşmış. Brezilya’nın yüzde 31’den 50’ye, Hindistan’ınki 42’den 51’e, Rusya’nın 39’dan 59’a, Meksika’nınki 15’ten 25’e, Güney Afrika’nın 35’ten 37’ye, Türkiye’nin yüzde 25’ten 61’e yükselmiş. Euro Bölgesi ortalaması yüzde 90.3, Yunanistan’ın 101.9, ABD’nin ise yüzde 52.1. Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika’nın toplam ülke borçları Türkiye’nin 4 ile 74 puan üstünde.

Çin’in toplam borcunun milli gelire oranı yüzde 300’e yaklaşmış. Çin’in yabancı para cinsinden reel sektör borcu milli gelir oranı yüzde 10, Hindistan yüzde 17, Rusya yüzde 37, Türkiye yüzde 35. Dünya genelinde, reel sektörün yabancı para cinsinden borcu ise 40 trilyon dolar. Gelişmekte olan ülkeler arasında yabancı para reel sektör tahvil ihracında, Türkiye’nin neredeyse hiç yok. Kaldı ki, Türk reel sektörünün dış borçlarını­n üçte biri, yabancı ülkedeki mevduata karşılık alınan kredi. Bu durumda, derecelend­irme kuruluşlar­ı Türkiye’nin reytingini düşürmede bu derece yarışarak ‘ofsayt’a düşmüştür.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye