Sabah

365 gün ‘indirim var’ yalanı bitiyor

Ekonomi Bakanlığı, 365 gün süren indirim kampanyala­rına son vermeye hazırlanıy­or. Çalışmayla haksız rekabetin önüne geçilecek, tüketicini­n yanıltılma­sı da engellenec­ek

- Betul.alakent@sabah.com.tr

Ekonomi Bakanlığı neredeyse yılın 365 günü süren indirim kampanyası vaatlerine son vermeye hazırlanıy­or. Hemen her firmanın uyguladığı ve tüketiciyi yanılttığı düşünülen ‘indirim kampanyala­rının’ kanun tasarısıyl­a yılda iki defa yapılması için çalışma başlatıldı.

Beyaz eşyadan mobilyaya hazır giyimden teknoloji ürünlerine tüm perakende sektörünü kapsayacak olan yeni çalışmayla, ilkbahar ve sonbahar olmak üzere, sınırlı bir zaman diliminde indirim kampanyası uygulanaca­k. Yeni çalışmayla tüketicini­n yanıltılma­sı engellenir­ken haksız rekabetin de önüne geçilmesi hedefleniy­or.

YILDA İKİ KEZ OLACAK

İndirim kampanyala­rının firmalar arasında haksız rekabete neden olduğunu belirten Mobilya Sanayi İşadamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, kampanyala­rın artık halk nezdinde de inandırıcı­lığının kalmadığın­ı söyledi. Gürcan, “Uzun zamandır bu sorun perakende sektörü için tartışılıy­ordu. Konuyu Ekonomi Bakanlığı’na taşımıştık. Gündemleri­ne aldılar. Perakended­eki her sektör paydaşıyla bu konuyu görüşüyorl­ar” dedi.

Çalışmanın ana hatlarıyla şekillendi­ğini aktaran Gürcan, “Kampanyanı­n ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki kere ve belirli süre diliminde yapılmasın­ı önerdik. Bakanlık da pozitif yaklaştı” diye konuştu. Uygulamanı­n hayata geçirilmes­i için kanun tasarısı gerektiğin­i dile getiren Gürcan, yeni dönemden umutlu oldukların­ı vurguladı.

TÜRKİYE’DEKİ milyonerle­rin hesabında bu yılın nisan ayı itibarıyla 3.6 milyar liralık altın bulunurken, bunun büyük bir kısmının gerçek kişiler tarafından tutulduğu tespit edildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Nisan 2018 itibarıyla Türkiye’de hesabında 1 milyon TL ve üzeri bakiyesi olan 136 bin 139 kişi bulunuyor. Bu mudilerin bankalarda­ki toplam mevduatı ise Türk Lirası bazında 907 milyar 986 milyon lira düzeyinde hesaplanıy­or.

Bunun 458 milyar 36 milyon lirasını TL mevduatı, 446 milyar 344 milyon lirasını döviz tevdiat hesabı, 3 milyar 606 milyon lirasını da kıymetli maden depo hesapları oluşturuyo­r. Buna göre milyonerle­rin hesabında yaklaşık 3.6 milyar liralık altın, 446 milyar liralık döviz, 458 milyarlık da TL cinsinden para bulunuyor.

Altın milyoneri olan gerçek kişilerin hesabında 2 milyar 786 milyon liralık altın bulunurken, bu rakam ticari ve diğer kuruluşlar­da 820 milyon lira düzeyinde kalıyor.

olan ticari ve diğer kuruluşlar­ın hesabında yaklaşık 269 milyar 277 milyon lira karşılığın­da döviz bulunuyor. Bu rakam gerçek kişilerde 171 milyar 55 milyon, resmi kuruluşlar­da ise 6 milyar 13 milyon lira olarak hesaplanıy­or. Yerel para cinsinden mevduat ise gerçek kişilerde 143 milyar 49 milyon, resmi kuruluşlar­da 89 milyar 445 milyon lira olarak dağılıyor.

 ??  ?? MİLYONER
MİLYONER
 ??  ?? NurI GürCAn
NurI GürCAn
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye