Sabah

Japonya’yı kadınlar kurtaracak

-APON OTOMOTIV VANAYIVI LKEDEKI IVTIHDAM PROBLEMINI KADINLARLA ÇÖZMEYE HAZIRLANIY­OR. KADIN ÇALIŞANLAR­I TEŞVIK ETMEK IÇIN FABRIKALAR­DA KREŞ VE HER KATA KADIN TUVALETI AÇILMAYA BAŞLANDI

- 8IXN 6A1DI. UFUK.VANDIK#VABAH.FOM.TR

Türkiye otomotiv sanayisind­e 52 bin kişi çalışıyor. Bunların 40 bini erkek, 12 bini kadın. Otomotiv sanayisi firmaların­da çalışan kadınların yaklaşık 9 bini mavi yakalı. Yani fabrikalar­da üretim hatlarında görev yapıyorlar. Ofislerde çalışan beyaz yakalı kadınların sayısı 2 bin 850. Toplam beyaz yakalı çalışanlar içinde kadınların oranı yüzde 25’i buluyor. Türkiye’de üretim yapan Hyundai Assan, Ford Otosan, Honda, Mercedes-Benz Türk, Tofaş, Oyak Renault, Toyota’da çalışan kadın sayısının arttığı görülüyor.

-A3O1<A’DA .ADI1I1 ADI <O.

Bugün Türkiye otomotiv sanayisi, kadın çalışan sayısı açısından dünyadaki birçok ülkeyi geride bırakıyor. Otomotiv ülkesi Japonya da bunlar arasında bulunuyor. Gerçekten de Japon otomotiv sanayisind­e kadın istihdamın­ın oldukça düşük olduğu dikkat çekiyor.

Otomotiv devi Toyota’da çalışan 9 bin 977 yöneticide­n yaklaşık yüzde 2’si kadın. Honda’da bu oran yüzde 1’den daha az. Japon markaları arasında en çok kadın istihdam eden firma ise Nissan. 2014’ten bu yana cinsiyet eşitliğini teşvik eden Nissan’da yöneticile­rin yüzde 10’u kadın.

Ancak otomotiv firmaları orta ve uzun vadede kadın istihdamın­ı artırmayı planlıyor. Bunun nedeni ise Japonya’daki işgücünün giderek yaşlanması. Tahminlere göre işgücü gelecek 20 yılda yaklaşık 8 milyon kişi azalacak.

Ayrıca, otomotiv eskisi gibi cazip bir sektör değil. Yaklaşık 10 yıl önce otomotiv devi Toyota, özellikle matematik ve fen bilimleri üniversite mezunların­ın en çok tercih ettiği firmaydı. Bugün Toyota altıncı sırada bulunuyor.

Japon otomotiv firmaları ve Japon hükümeti, ülkeyi bekleyen bu önemli sorunu kadın istihdamıy­la çözmeyi planlıyor. Bu nedenle teşvik önlemlerin­i devreye aldılar.

Fabrikalar­ın yakınında kreşler açılırken, annelerin çalışma saatlerind­e esneklik uygulanmay­a başlandı. Fabrikalar­a daha fazla kadın tuvaletini­n eklenmesi de alınan önlemler arasında bulunuyor. Ayrıca, üniversite öğrenciler­ini teşvik için krediler veriliyor.

DEĞİŞİM BAŞLADI

Japon otomotiv sanayisind­e değişim sinyalleri başladı. Nissan’da baş mühendis Rena Nagai, sürüş konforu bölümünde takım liderliğin­e getirildi. Toyota’da ise mühendis Chika Kako, şirkette 53 tepe yöneticisi­nden biri olmayı başardı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye