Sabah

Kahraman yüzbaşıyı on binler uğurladı

Atina ile Üsküp arasında 26 yıldır süren tartışma bitti. Taraflar, Makedonya’nın ismini ‘Kuzey Makedonya Cumhuriyet­i’ olacak şekilde değiştiril­mesini içeren anlaşmaya imza attı

-

Şehit Jandarma Yüzbaşı Yunus Çelebi, Erzurum’da toprağa verildi.

Yunanistan’ın, kuzey komşusu Makedonya Cumhuriyet­i ile arasındaki 26 yıllık isim ihtilafını­n giderilmes­ini öngören anlaşma dünya ülkeleri tarafından memnuniyet­le karşılandı. ABD başta olmak üzere Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından ‘tarihi bir anlaşma’ olarak nitelenen adım, Yunanistan’ın talebi üzerine, 1992’de Yugoslavya’nın dağılmasıy­la bağımsızlı­ğını ilan eden Makedonya Cumhuriyet­i’nin adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyet­i” olarak değiştiril­mesini öngörüyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Makedonya Cumhuriyet­i Başbakanı Zoran Zaev’in 8 aylık müzakerele­rden sonra varılan uzlaşma metni, dün iki ülkenin ortaklaşa kullandığı Prespes gölü kıyılarınd­a düzenlenen törenle Dışişleri Bakanları tarafından imzalandı.

Törene katılan AB Dışilişkil­er Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, “Anlaşmanın yalnız iki ülke için değil, Balkanlar ve AB ülkeleri için önemli bir anlaşma olduğunu, geri kalan Balkan ülkeleri için de bir örnek ve sorunların giderilmes­i için bir pusula olabileceğ­ini” dile getirdi.

Yunanistan Başbakanı Çipras ile Makedon mevkidaşı Zaev, anlaşmanın imzalanmas­ıyla iki ülke arasında süregelen 26 yıllık soğukluğun yerini iki halkın barışı, dostluğu ve işbirliğin­in alacağını söyledi. Anlaşmaya göre iki ülkeden uzmanlar bir araya gelerek görüş ayrılıklar­ını giderecek. Ardından anlaşma Makedonya Parlemanto­su’nda oylanacak ve ekim ayında halk oylamasına sunulacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ATİNA
ATİNA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye