Sabah

Seçim... Ekonomi... Mesaj... Sağduyu

-

Bayram boyunca yaptığım görüşmeler­den edindiğim izlenim çok net... Tüm siyasi tartışmala­ra ve mesaj verme niyetine rağmen “SAğDUYUNUN AğıR BASACAğı” görülüyor. Vatandaş, istikrarı önemsediği kadar güven ortamını da önemsiyor. İşte bu nedenle ağırlıklı olarak “EKONOMI” ile ilgili sorulara muhatap olduk. Kimse türbülans istemiyor. İsraftan, verimsiz harcamalar­dan uzak durulması gerektiğin­i söylüyor. Kaynağı belirsiz vaatleri ciddiye almıyor. Popülizme kapı aralamıyor. Hal böyle olduğu için ileriye dönük teminatlar­ı can kulağı ile dinliyor, ikna olmaya açık izlenimi veriyor. ANKARA·NIN NABZI

★★★

Hepimiz biliyoruz ki seçim döneminde açıklanan vaatler ve yapılan somut ödemeler söz konusu... Maliyeti 30 milyar lira civarında. Tabii ki finansmanı çok mühim. Türkiye ekonomisin­i, kalıplarla değerlendi­rdiğinizde gördüğünüz tablo ile Türkiye’yi kendine özgü dinamikler­e göre değerlendi­rdiğinizde vardığınız tablo birbirinde­n farklıdır. Türkiye, ekonomidek­i esneklikle­ri ve emniyet supapları ile hakikaten çok orijinal bir ülkedir.

Örneğin, sadece imar barışı ile elde edilecek gelir -abartılı tahminler bir kenara bırakıldığ­ında dahi- 48-68 milyar lira arasında değişmekte­dir.

Bedelli askerlik, vergi ve sigorta prim borçlarınd­a yeniden yapılandır­ma vb. kalemler eklendiğin­de ciddi miktarda gelir sağlama kapasitesi mevcuttur.

Kuşkusuz, süreklilik kazanan giderlerin karşılanma­sını bir defalık gelirlere bağlamak doğru değildir. Ancak bu aşamada gerekli olan, yılbaşında bütçelendi­rilmeyen harcamalar­ın karşılığın­ın bulunmasıd­ır. Hazine’nin, nakit yönetimi ise kısa süreli bir fırsat penceresi açacaktır. BöYLECE, 2019’A GIRILIRKEN;

Ödenek tahsisleri­nin gözden geçirilmes­i,

Harcamalar­ın rasyonaliz­e edilmesi,

Vergi tabanının genişletil­mesi mümkün olacaktır.

25 HAZIRAN SABAHıNDAN ITIBAREN üç ADıMıN Eş ANLı OLARAK ATıLMASı PEK çOK EZBERI BOZMAYA YETECEKTIR:

1- Yenilenen ve güven aşılayan bir ekonomi kadrosu.

2- Yeni bir ekonomik program. 3- Mali tedbir dizisi.

NETICE... Hayat seçimlerim­izden ibarettir. Gün, duyguların değil, aklın günüdür.

■ ■ ■

Rkan.PXderrisRJ­lX#sabaK.cRP.tr SMS OM ya] 4122·ye J|nder. (1. 0 TL) MH 021 1 (MESAJ) IacebRRk.cRP/RkanPXderr­isRJlX

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye