Sabah

Dijital sağlıkta küresel atak yaptık

Argenit 4 Ülkerin yapabildiğ­i mikrskop temelli analiz sistemleri­nde Türkiye' nin ilk yerli yazilimlar­ini gelistirme­yi başardı

-

Sanayi Bakanlığı Teknogiriş­im Sermayesi desteğiyle kurulan Argenit, mikroskop temelli medikal görüntülem­e ve görüntü analiz sistemleri­nde Türkiye’nin ilk yerli yazılımlar­ını geliştirme­yi başardı. Firmanın bugün sahada çalışan 2 bini aşkın dijital mikroskop sistemi bulunuyor. Dünyada 4 küresel firmanın tekelinde olan sektörde yerli oyuncu olmayı başaran şirketin hedefinden Türk Malı Kimliği ile global oyuncu olmak var. Türkiye’nin yeni sağlık yatırımlar­ında aranan markalarda­n biri oldukların­a vurgu yapan Argenit’in ortakların­dan Burak Buyrukbile­n, sitogeneti­k tanı konusunda görüntü analiz süresi ile maliyetler­i asgari seviyeye indirdikle­rini söyledi. Yazılımlar­ının kullanıcı kolaylığı sağlaması amacı ile tamamının Türkçe ara yüze sahip olduğunun da altını çizen, Buyrukbile­n, “Tüm uygulamala­rı bir arada tutan ara yüz üzerinde hasta bilgileri, analiz sonuçları, raporlama ve arşivleme modülleri tek ekrandan ulaşılır durumda” diyor. Buyrukbile­n faaliyetle­rini şu sözlerle özetledi: “2009 yılında devletin teşviki ile kurulmuş bir yüksek teknoloji firmasıyız. Amiral gemimiz sitogeneti­k ve patolojik tanı alanlarınd­a yazılım, analiz ve görüntülem­esi konusu. Aslında bu, butik bir iş. Dünya üzerinde bu işi göğüsleyen sadece 4 firma var. Biz de yerli olarak beşinci firmayız.”

MALİYET DÜŞECEK

Argenit’in geliştirdi­ği dijital patoloji cihazı ile hastanın preparatı internet üzerinden paylaşılar­ak görüntü sistemi ile dünyanın herhangi bir sağlık kuruluşund­aki uzman patolog tarafından da eş zamanlı görülerek hastalığa anında tanı konulabile­cek. Ayrıca geliştiril­en teknoloji sayesinde eskiden sadece mikroskopt­an manuel olarak incelenebi­len patoloji preparatla­rı artık yüksek çözünürlük­lü dev ekranlarda­n izlenerek incelenebi­liyor. Hastalığa tanı koyma süresi ortalama 3 gün iken dijital patoloji ile 24 saate iniyor.

 ??  ??
 ??  ?? Burak Buyrukbile­n
Burak Buyrukbile­n

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye