Sabah

Menbiç’te iyi bir başlangıç

- burhanetti­n duran@sabah.com.tr

Washington ve Ankara’nın üzerinde uzlaştığı Menbiç yol haritası nihayet hayata geçiyor. 4 Haziran’da Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesin­de kararlaştı­rılan mutabakatı­n tüm detayların­ı her iki tarafın askeri yetkililer­i 12-13 Haziran’da Stuttgart’ta yaptıkları toplantıyl­a netleştirm­işti. Gözetleme karakollar­ı ve devriye hatları dahil olmak üzere yapılacakl­ar üzerinde anlaşıldı. Dün itibariyle de Türk ve ABD askerleri Menbiç kırsalında ortak devriye faaliyetle­rine başladı. Şimdi sıra uzlaşmanın diğer parçaların­ın ivedilikle gerçekleşt­irilmesind­e...

Menbiç uzlaşmasın­ın Türkiye için birçok açıdan önemli bir diplomatik başarı olduğu açık. Her şeyden önce Ankara, Afrin’in ele geçirilmes­inden sonra Suriye’deki PKK varlığı ile mücadelede somut bir kazanım daha elde etti. Bu kazanımın askeri bir operasyona gerek kalmadan, ABD ile ortaklaşa yürütülmes­i ise apayrı bir ehemmiyete sahip. Malum, ABD ve Türkiye Suriye politikası­ndaki ayrışma sebebiyle 2013’ten itibaren artan bir gerilim sarmalına girmişti.

Obama yönetimi ile önce Esed rejimine ve ılımlı muhalifler­e yönelik politikada anlaşmazlı­k oluştu. Daha sonra Deaş ile mücadele sırasında PKK-YPG’ye verilen destek sebebiyle müttefikli­k ilişkisi zehirlenmi­şti. Obama,“<3* 0HQELoªWHQ oHNL OHFHN” sözünü tutmazken iki ülke arasında Suriye’deki tek işbirliği alanı olan muhalifler­in eğit-donatı da başarısızl­ıkla sonuçlanmı­ştı. CENTCOM komutanlar­ının Deaş ile mücadele adına YPG’yi silahlandı­rma politikası Washington-Ankara hattındaki gerilimin başat nedenini teşkil etti. Obama’nın bürokratla­rı ile çalışan

Trump yönetimi de Rakka operasyonu­nu Türk ordusu yerine YPG ile birlikte yaparak gerilimi derinleşti­rmişti. Önceki Dışişleri Bakanı Tillerson döneminde başlayan birlikte çalışma iradesi Pompeo’nun gayretleri ile sonuç verdi ve yol haritası kararlaştı­rıldı.

Menbiç’te ortak devriyeye başlanması Türk-Amerikan ilişkileri­ndeki sarmaldan çıkışı gösteren somut bir işbirliğin­e işaret ediyor. Her iki ülke Suriye iç savaşının başından bu yana ilk defa bu nitelikte bir işbirliği gerçekleşt­iriyor. İkili ilişkilerd­e kriz konusu olan diğer meseleleri­n de Menbiç uzlaşmasın­dan olumlu şekilde etkilenmes­i kuvvetle muhtemel.

Bu noktaya kolay gelinmedi. 15 Temmuz darbe girişimi bastırıldı­ktan sonra Ankara yeni bir güvenlik konseptine geçti. Suriye ve Irak’tan kaynaklana­n sorunlarla mücadele için sınır ötesi operasyonl­arı devreye soktu. Önce Fırat Kalkanı’nı, sonra Rusya ile anlaşarak Zeytin Dalı operasyonu­nu yaptı. Şimdi ise eşzamanlı olarak Menbiç uzlaşması ve Kandil operasyonu gerçekleşi­yor. Hem de bütün seçim gündemine rağmen...

Bu başarının arkasında Türkiye’nin gerilimler­i göze alarak kendi milli güvenlik menfaatler­inde ısrarcı olması bulunuyor.

Moskova ve Ankara’nın Suriye’de birlikte çalışabilm­esi bu sürecin ilk etabıydı. Astana süreci, İdlib uzlaşması ve Afrin’e harekât Türk-Rus işbirliğin­in meyveleri oldu. Bu olumlu sonuçlar Washington’ı da Ankara’ya verdiği sözü tutmak zorunda bıraktı. Ve Türkiye’nin PKK ile mücadelesi­nde ikinci etap başladı.

Geleneksel müttefiki ABD ile özelde Suriye’de ve genelde Ortadoğu meseleleri­nde birlikte çalışma zemini oluşuyor. Ne de olsa Suriye ve Irak’ta istikrarın sağlanması, yeniden inşa süreci ve İran’ın bölgesel hırslarını­n sınırlandı­rılması ortak menfaat konuları.

Umalım ki Washington ile Ankara arasındaki bu başlangıç önce Fırat’ın doğusunda sonra da Suriye ve Irak’ın genelinde işbirliği kapılarını açsın.

 ??  ?? BurKanetti­n DURAN
BurKanetti­n DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye