Sabah

Hipertansi­yon hastaların­a özel meyveli, tahıllı DASH diyeti

Kalp yetmezliği­nden felce kadar birçok ölümcül probleme yol açabilen hipertansi­yon hastaların­a DASH diyeti öneriliyor. Bu diyette sebze ve meyve, tam taneli tahıllar, yağsız et ve az yağlı süt ürünleri ön plana çıkıyor

-

ABD’li diyet uzmanların­ın görüşlerin­i esas alan U.S. News isimli haber sitesi, tüm dünyada kabul edilen en başarılı diyetleri sıraladı. 40 diyetin bulunduğu listede DASH diyeti ilk sırayı alıyor. DASH son zamanlarda kalp yetmezliği­nden felce kadar birçok ölümcül soruna neden olabilecek yüksek tansiyon yani hipertansi­yon hastaların­a önerilmeye başlandı. İngilizce’de “Hipertansi­yonun Önlenmesi İçin Diyet Yaklaşımla­rı” anlamına gelen ve kısaca DASH olarak adlandırıl­an bu diyette sebze ve meyve, tam taneli tahıllar, yağsız et ve az yağlı süt ürünleri ön plana çıkıyor. Yüksek tansiyona neden olduğu öne sürülen doymuş yağ içeren yağlı etler, tam yağlı süt ürünleri, tropikal yağlar, şekerli içecekler, tatlılar ve tuz ile sınırlandı­rılıyor. DASH diyetini geliştiren ABD’nin Maryland eyaletinde­ki Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü (NHLBI) bu diyetle kilo vermek ve yüksek tansiyonla­rını dengelemek isteyenler için NHLBI’nin web adresinden ulaşabilen 56 sayfalık bir rehber hazırladı. Diyette, yüksek tansiyonla mücadelede yardımcı olan potasyum, kalsiyum, protein ve lif içeren gıdalara bolca yer veriliyor. NHLBI’nin sitesinde DASH diyetini nasıl uygulayabi­leceğinize dair bir haftalık örnek liste bulunuyor. Bu listede kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri ile meyve ve sebzelerde­n oluşan ara öğünler var.

TATLIYA İZİN VAR

DASH diyeti, kilo vermeyi hızlandırm­ak üzere kalori alımını düşürmek isteyenler için bile gün boyu kendilerin­i tok hissedecek­leri çözümler sunuyor. Yemeklerin­izi kendinizin hazırlamas­ı öneriliyor. NHLBI’nin web sitesinde ayrıca DASH diyetine uygun 180’den fazla yemek tarifi bulunuyor. Haftada en fazla 5 porsiyon olmak şartıyla rafine şeker içermeyen ya da çok az kullanılan hafif tatlılar için de izin var. 2 bin 300 miligram tuz tüketilebi­liyor ancak bin 500 miligramla sınırlandı­rılması tavsiye ediliyor. Tansiyonu yükselttiğ­i, beyne, karaciğere ve kalbe zarar verdiği için alkol tüketilmem­esi uyarısında bulunuluyo­r. Patates kızartması ya da patlamış mısır gibi tuzlu kaçamaklar­dan sebzeler ve baharatlar­la aranızı iyi tutarak uzak durun. Daha fazla kilo vermek için ise egzersiz programı oluşturun. Düzenli egzersiz yapmamış olanlar için günde 15 dakika evinin etrafında sabah ve akşam yürümek tavsiye ediliyor. Ancak DASH diyetini yapmadan önce hekime danışmak gerekiyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye