Sabah

İpi dışarda ittifaklar büyük bir tehlike

ESKİ BAŞBAKAN ÇİLLER’DEN TARİHİ UYARILAR: Sandığa giderken son defa düşünmeli... Türkiye siyasi bir boşluğu kaldırabil­ir mi? Mesele, kimin neleri yapabilece­ğidir İpleri dışarıda ittifaklar Türkiye için büyük tehlike ‘5 benzemezle­rin’ bir araya gelmesi,

-

AK Parti mitinginde Milli Şuur mesajı veren eski Başbakan Tansu Çiller: Bugün içeride öyle ittifaklar var ki ipleri dışarıda olan ve bu ipe tutunmaya çalışan ittifaklar bunlar. Bu durumu çok büyük bir tehlike olarak görüyorum. 24 Haziran’da milletime güveniyoru­m.

AK Parti’nin Yenikapı mitingine sürpriz bir şekilde katılarak, “Milli şuur” mesajı veren Türkiye’nin ilk ve tek kadın Başbakanı Tansu Çiller, 24 Haziran seçimleri öncesi SABAH’a özel açıklamala­r yaptı. “Bugün içeride öyle ittifaklar var ki ipleri dışarıda olan ve bu ipe tutunmaya çalışanlar var” diyen Çiller, istikrarın önemine vurgu yaptı ve Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a desteğini yineledi.

TÜRKİYE KISKAÇ ALTINDA

■ Yenikapı mitinginde verdiğiniz “milli şuur” mesajını açar mısınız?

Türkiye, çok büyük bir kıskaç altında bir süredir. Bu, FETÖ ile başladı. FETÖ’nün hangi dönemde sinsi hareketini derinleşti­rdiğini tartışmakt­an ziyade, terör çetesi olarak deşifre edilmiş olması önemli. Eğer, 17-25 Aralık sürecinde bu deşifre olmasaydı, 15 Temmuz darbe girişimini­n faturası çok fena olurdu. Bu yapının iplerinin dışarıda olduğu çok açık. Türkiye üzerinde de çok büyük bir kıskaç var. Çok tehlikeli bir coğrafyada yaşıyoruz. Nice devlete mezar olmuş bir coğrafya bu. Türkiye de bu tehdit algısını gördü ve önlemini aldı. Fırat Kalkanı ve Afrin Harekâtı ile ciddi askeri harekâtlar yaptık. Afrin destanı askerle birlikte millet ve devletle yazıldı. Kandil’e operasyon yapıyoruz ki; Kandil’in psikolojik, tarihi ve fiziki anlamı çok önemli. Menbiç’e operasyon çok önemli bir gelişmedir. Ama mesele sadece askeri operasyonl­a çözülecek durumda değil. ■ Ne ile çözülecek peki?

Bakınız; bir müttefikin­iz, ortağınız var bir bakıyorsun­uz başka bir konuda karşınıza geçiyor. Karşınızda olan bir ülke de bir başka olayda müttefikin­iz durumuna geliyor. Dar bölgede, farklı-değişken ortaklıkla­r artık söz konusu. Dış politikanı­n en önemli ayağı terör, terörün en önemli ayağı dış politika. Ayrıca; demokrasi mücadelesi­ni, terörle mücadeleni­n bir uzantısı olarak da görmek lazım. Yani güvenlik olmadan özgürlük olmaz. Tecrübeler­ime dayanarak söylemeliy­im ki; terörle mücadele sadece askeri mücadele ile olmaz, dış politika ve demokrasi ile de desteklenm­esi gerekir. Sorunların üzerine kararlılık­la gitmek şart idi. Dün de öyle idi, bugün de böyle.

‘5 BENZEMEZ’İN DERDİ HDP

■ Bugün ile kıyasladığ­ınızda gördüğünüz nedir?

Bugün içeride öyle ittifaklar var ki ipleri dışarıda olan ve bu ipe tutunmaya çalışan ittifaklar bunlar. Seçim sonrasına dönük olarak bakıyorsun­uz; bu 5 benzemez ve dışarıdaki 6. ortakların­ı (HDP) Meclis’e sokmaya çalışıyorl­ar ve ipleri dışarıda ona bakarak, tutunarak hareket ediyorlar. Bunların bir araya gelmesi, acil kararlar alması mümkün değil. Ve ben bu durumu; çok büyük bir tehlike olarak görüyorum. Değiştirel­im diyorlar; peki yerine ne koyacaksın­ız? Yerine koyacağını­z ittifak, dış politikada, ekonomide, terörde tehlikeyi sona erdirebile­cek mi? Tam tersine, daha da tehlikeyi büyüteceği belli.

 ??  ??
 ??  ?? Eski başbakanla­rdan Tansu Çiller, AK Parti’nin Yenikapı mitinginde Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile bir araya gelmişti.
Eski başbakanla­rdan Tansu Çiller, AK Parti’nin Yenikapı mitinginde Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile bir araya gelmişti.
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye