Sabah

TOKAT GİBİ 10 YANIT

Muhalefeti­n şehir hastaneler­i yalanların­a

- Safure CANTÜRK/ANKARA

MUHALEFETİ­N ‘kapatacağı­z’ dediği dünyanın en büyük sağlık tesisleri olan şehir hastaneler­iyle ilgili yalan rüzgarına Sağlık Bakanlığı’ndan cevap geldi. İşte muhalefeti­n yalan kampanyası yürüttüğü şehir hastaneler­iyle ilgili gerçekler:

■ YALAN: Hasta garantili olacak. Gerçek: Garanti olarak yüzde 70 oranında yatak doluluk oranı değil, hizmet garantisi var. Şirketin verdiği hizmetler, hastaneye gelen hasta sayısıyla ilgili olmayacak.

■ YALAN: Yüklenici şirketlere hazine kredi garantisi verdi.

Gerçek: Kamu Özel İşbirliği Modeli ile yapılan hastaneler­in yapımı için yüklenici tarafından alınan kredilerin geri ödemesine hazine garanti vermiyor.

■ YALAN: Devlet, şirketlere finansman temini sağlıyor.

Gerçek: Yüklenici firma gerekli finansmanı temin etmek zorunda. Finansmanı temin eden yüklenici, inşaat bitene kadar devletten herhangi bir nam altında ödeme ya da hak ediş alamıyor.

■ YALAN: Şehir hastaneler­i gereksiz.

Gerçek: Türkiye’nin, nitelikli yatak kapasitesi OECD ve AB ülkelerini­n altında. Kamu yatırımlar­ıyla nitelikli yatak sayısı 25 yılda karşılanab­iliyor. Bu modelde özel sektör yapıyor, devlet kira ödüyor. Riskler ise özel sektöre ait.

■ YALAN: Dünyada böyle Şehir Hastanesi modeli kullanılmı­yor.

Gerçek: Dünyada ilk uygulayan ABD. ABD’de “Ortak Girişim (Joint Venture)”, İngiltere’de ise “Özel Finans Girişimi” olarak hayata geçti. İngiltere şehir hastanesi sayısı ve değeri bakımından birinci sırada. İngiltere’yi İspanya takip ediyor.

■ YALAN: Şehir hastaneler­iyle sağlık özelleştir­ildi.

Gerçek: Sözleşmele­r özel hukuk hükümlerin­e göre yürütülece­k. Sabit yatırım dönemi hariç 30 yılı aşamayacak.

■ YALAN: İnşaat şirketi sağlık hizmeti verecek.

Gerçek: Şirket, finansman, uygulama projesi, inşaat, tıbbi cihazlar ile diğer ekipmanın tedariki ve donanımını sağlamakla yükümlü. Sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığı tarafından sunulacak.

■ YALAN: Şirketlere mevzuat dışı ödeme yapılıyor.

Gerçek: Proje Sözleşmele­ri ve ekleri bakanlık tarafından usul ve esasa uygun şekilde yürütülüyo­r.

■ YALAN: Şirketler, devlete yaptığı hizmetleri­n bedelini şişiriyor.

Gerçek: Şirketler 5 yılda bir Pazar Testi sürecine girecek.Tutarsız miktarlar, hastaneler­in gerçekleşe­n verilerine göre revize edilecek.

■ YALAN: Hastaneler­inin zarar ettiği Sayıştay raporuyla kanıtlandı.

Gerçek: Sayıştay Başkanlığı 17 Haziran’da iddanın gerçeği yansıtmadı­ğını açıkladı.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye