Sabah

Hakemler VAR mı yok mu?

Video Yardımcı Hakem teknolojis­i, milyonlarc­a futbol tutkunu insanın futbol seyir zevkini doğrudan etkiliyor. Akıllara ‘Gelecekte spor karşılaşma­ları yapay zekâya sahip robot hakemlere mi teslim edilecek’ sorusu geliyor

- Gitör: Engin TUNÇ - Tasarım: Seçil KAYA T SIRT timur.sirt@sabah.com.tr

Rusya’da düzenlenen Dünya Kupası finallerin­de ilk kez kullanılan Video Yardımcı Hakem (Video Assistant Referee - VAR) teknolojis­i maçlara doğrudan etki etmeye başladı. VAR teknolojis­iyle, video görüntüler­inin başındaki hakemler verilen veya verilmeyen pek çok kararda orta hakeme yardımcı oluyor. Geçen hafta oynanan Fransa-Avustralya maçında atılan 3 gol bu teknoloji desteğiyle belirlendi.

Fransa’nın attığı ilk golde penaltı kararı VAR teknolojis­iyle verildi. İkinci golde ise “Gol Çizgisi Teknolojis­i (Goal Line Technology)” kullanıldı. Avustralya’nın golündeki penaltı kararında ise yine VAR teknolojis­i dikkat çekti.

RO OT AKEM

Bu teknoloji akıllara “Gelecekte yapay zekâ yeteneği olan robotlar maçları yönetebili­r mi” sorusunu getirdi. Yapay zekâ teknolojis­i kullanan robotların gözünden hiçbir şeyin kaçmayacağ­ını düşünen insan sayısı ise oldukça fazla.

Aslında kullanılan VAR teknolojis­inde yine bir hakem video görüntüler­i izleyerek karar veriyor ve bunu maçın hakemine iletiyor. Eğer bu teknolojil­er 1966’da Londra’da düzenlenen Dünya Kupası’nın final maçında kullanılsa­ydı, İngiltere’nin uzatma dakikaları­nda attığı golün çizgiyi geçip geçmediğin­e ilişkin tartışmala­r son bulurdu. Yine 1986 Dünya Kupası finalinde Maradona’nın “Tanrı’nın eli” dediği golü VAR teknolojis­i rahatlıkla yakalayabi­lirdi.

MAÇ YAVAŞLIYOR

Birçok futbolseve­r VAR tektonoloj­isininin oyunu yavaşlattı­ğı görüşünde. VAR uygulaması yüzünden ataklar yarıda kesiliyor ve futbolun doğasına aykırı görüntüler oluşmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra onlarca kamera altında futbolcula­rın sorumluluğ­u artıyor. Hakemi kandırmaya yönelik davranışla­r özellikle ceza uygulamala­rında doğru karar vermek kolaylaşıy­or. Ancak pek çok olayda tartışmala­r sürmeye devam ediyor.

Sonuçta olarak görüntüler­i izleyerek sosyal medyada tartışan insanlar azalmadı. Ancak diğer yandan yapay zekâ robotu “eyyam yapmaz” diyenler de olabilir.

 ??  ??
 ??  ?? Yukarıdaki olayların herhangi birinde, hakem yapılacak olan olayın gözden geçirilmes­i için video yardımcısı hakemini bilgilendi­rebilir. Video çekimleri, videonun neyi gösterdiği­ni kulaklıkla hakemlere tavsiye eden yardımcı hakemler tarafından inceleme...
Yukarıdaki olayların herhangi birinde, hakem yapılacak olan olayın gözden geçirilmes­i için video yardımcısı hakemini bilgilendi­rebilir. Video çekimleri, videonun neyi gösterdiği­ni kulaklıkla hakemlere tavsiye eden yardımcı hakemler tarafından inceleme...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye