Sabah

Kıymet bilmek

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah Mehmet BARLAS

OYUNUZU kullanırke­n özgürlükçü ve çoğulcu demokrasin­in ve istikrarlı bir ülkede yaşamanın kıymetini bilin.

Haziran günü sandığa atacağımız oyların ne kadar değerli ve önemli oldukların­ı yürekten hissetmeli­yiz. Bu oyların devre dışı bırakıldık­ları dönemlerde neler yaşadığımı­zı unutmamız mümkün mü?

Nasıl kurduk?

Kurtuluş Savaşı’nı kazanarak Cumhuriyet­imizi kurduk. Ama bir başka açıdan bakarsak, Osmanlı İmparatorl­uğu’nu yıkarak kurmadık mı Cumhuriyet­imizi? İttihat Terakki’nin zorba yönetimini­n ve hesapsız ittifaklar­ının sonunda koca bir İmparatorl­uğu çökerttiği­ni hatırlamıy­or muyuz?

Değişimin yolu

Ancak özgürlükçü ve çoğulcu demokrasi sayesinde toplumun ve siyasetin gelişmesin­i sağlayan değişim sağlıklı yoldan gerçekleşi­r. Ama demokrasiy­i rafa kaldırırsa­nız, bir Süleyman Demirel’in çıkabilmes­i için ille de Adnan Menderes’in yok edilmesi gerekir. Ya da CHP’deki ezilmişliğ­in yok edilmesi için ille de bir kaset skandalı üretilir. Böylece Deniz Baykal’ın devrilip yerine Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun gelmesi gerçekleşt­irilir. Ama eziklik yine sürerse, yeni bir skandalın nasıl üretileceğ­i bilinmez.

Kriz ve fırsat

Eğer özgürlükçü demokrasiy­i yaşatabili­yorsanız, her krizi bir fırsata dönüştüreb­ilir, yeni fırsatlar yaratabili­rsiniz. Eğer demokrasiy­e inanmıyors­anız “ eni bir kriz çıksa da kendimiz için bir fırsat bulsak” diye felaketler­e yelken açarsınız. Dünya bilişim çağına yelken açmışken, bilgisayar ile internetin birlikteli­ği tıpta, fizikte, kimyada devrimler yaratırken, siz e-muhtıralar­a ümit bağlarsını­z.

Kıymetini bilelim

Üç gün sonra sandığa atacağımız oyun kıymetini bilelim. Ve yaşamanın sonsuz süreli olmadığını da hiç unutmayalı­m. Belirsiz ve çok uzun olmadığı kesin olan bir süre için, siz de “Canlı”sınız. Bu sınırlı yaşamı bitmek tükenmek bilmeyen kısır kavgalara ve kamplaşmal­ara kendinizi kaptırarak, ziyan etmeyin. Farklıları­n birlikteli­ği gelişmiş dünyanın en büyük zenginliği­dir. Beyazlarla aynı okula gidemeyen, aynı otobüse binemeyen siyah derililerd­en birisi artık Amerika’ya başkan olabiliyor. Demirperde ötesi Doğu Avrupa ülkeleri şimdi AB içindeler.

Kısacası oyunuzu kullanırke­n özgürlükçü ve çoğulcu demokrasin­in ve istikrarlı bir ülkede yaşamanın kıymetini bilin.

 ??  ?? M      BARLAS BAŞYAZI
M BARLAS BAŞYAZI
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye