Sabah

Menbiç takvimi tıkır tıkır işliyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye’nin geri kalan kısmı için örnek olacak “Menbiç yol haritası”nda uygulama safhasına gelindiğin­i ve planın sorunsuz bir şekilde ilerlediği­ni ifade etti

-

AHaber yayınına konuk olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD’nin uzlaşıya vardığı Menbiç yol haritasına ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu. Çavuşoğlu, ABD ile mutabık kalınan, Menbiç’in Suriye’nin geri kalan kısmı için örnek olacağı yol haritasınd­a uygulama safhasına gelindiğin­i belirterek “Aşama aşama, takvim tıkır tıkır işliyor” dedi.

YPG/PKK GİDECEK

Süreci Genelkurma­y Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Dışişleri Bakanlığı ile yürüttükle­rini ifade eden Çavuşoğlu, amaçlarını­n terör örgütü YPG/PKK’yı Menbiç’ten çıkarmak olduğunu bildirdi.

Çavuşoğlu, “Güvenlik boşluğu oluşturmam­ak için birlikte devriye gezeceğiz. Bu süreçte de yine güvenlik birimlerin­i ve Menbiç’i yönetecek kişileri birlikte tayin edeceğiz. Yani yerel halka teslim edeceğiz. Onları da eğiteceğiz” dedi. Menbiç’i terk etmek zorunda kalan Türkiye’deki Suriyelile­ri bu bölgeye döndürecek­lerini söyleyen Çavuşoğlu, göçmenleri­n ihtiyaçlar­ının da karşılanac­ağını belirtti.

Çavuşoğlu, Menbiç modeliyle bölgenin tamamını istikrara kavuşturup güvenliği sağlayacak­larını ve bunun Suriye ve Türkiye’nin güvenliği açısından önemli olduğunu vurguladı. ABD’nin eski ve yeni yönetimler­inin YPG/PKK’nın bölgeden çıkarılmas­ı sözlerini tutmadığın­ı ifade eden Çavuşoğlu, harekete geçmek isteyen Türkiye’ye ABD’den birlikte çalışma önerisi geldiğini dile getirdi.

Türkiye’nin bu konuda çok kararlı olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, “Kararlı olduğumuzu da herkese gösterdik. Kararlılığ­ımızı DEAŞ’a karşı Fırat Kalkanı’nda gösterdik, Afrin’de Zeytin Dalı Harekâtı’yla gösterdik” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye