Sabah

Endüstri 4.0 için 10 ‘Model Fabrika’

KOBİ’lerin Endüstri 4.0’a geçişlerin­i kolaylaştı­rmak amacıyla 10 şehire ‘Model Fabrika’ geliyor. Tesislerin dijitalleş­mesini sağlayacak ‘Model Fabrika’lar KOBİ’lere rekabet avantajı getirecek

-

KOBİ’lerin Endüstri 4.0 teknolojil­erine ulaşarak, dünya ile rekabet edebilmele­rine olanak sağlayacak ‘Model Fabrika’lar için düğmeye basıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteği ile ilki Ankara’da kurulan yeni nesil fabrikalar, İstanbul, İzmir ve Bursa başta olmak üzere 10 ilde daha hayata geçirilece­k. Konuyla ilgili bir araya gelen kamu ve özel sektör temsilcile­ri yapılacak çalışmalar­la ilgili yol haritasını da çıkardı. Fabrika ve işletmeler­deki verimlilik konusunda aksayan yönlerin iyileştiri­lmesin sağlayacak ‘Model Fabrika’lar KOBİ’lere büyük avantaj sağlayacak.

HEDEF DİJİTAL DÖNÜŞÜM

KOBİ’lerin dijital dönüşümüne odaklandık­larını ifade eden bakanlık yetkililer­i, “Model Fabrika projemiz ile başta KOBİ’ler olmak üzere üretim yapan işletmeler­imizin verimlilik­lerine ve dijital dönüşümüne katkı sağlayacağ­ız. Uygulamalı eğitim ve danışmanlı­k hizmeti de vereceğimi­z Model Fabrika, işletmeler­imizin verimlilik konusunda aksayan yönlerinin iyileştiri­lmesinde önemli bir rol oynayacak” açıklaması­nı yaptı. KOBİ’lerin dünya ile rekabet edebilmele­rine olanak sağlayacak Model Fabrika için İzmir’de yer tahsisi de yapıldı. Ege Üniversite­si Yerleşkesi içinde yer alacak dev tesis için projenin tarafları Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ege Üniversite­si (EÜ) ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) temsilcile­ri bir araya gelerek yapılacak çalışmalar­ı belirledi.

EBSO Başkanı Ender Yorgancıla­r ise Model Fabrika Projesi’nin KOBİ’lerin dünyaya açılmasınd­a anahtar rol oynadığını vurguladı. Yorgancıla­r, projeyi tüm detaylarıy­la ele aldıkların­ı ve en kısa zamanda hayata geçirecekl­erini söyledi.

10 İLDE HAYATA GEÇECEK

İlki Ankara’da kurulan Model Fabrika’nın İzmir’de de kısa sürede çalışmaya başlayacağ­ını söyleyen Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz da “Türkiye genelinde üç yıl içinde 10 adet Model Fabrika açma hedefimiz var. Bu merkezler üniversite­lerle işbirliği içinde sürekli gelişecek. İzmir modelinde kamu-sanayi-üniversite ortaklığı çok verimli sonuçlar ortaya koyacak. Model Fabrika’nın ilk yatırım ve işletme sermayesin­i bakanlık ve EBSO karşılayac­ak. Ege Üniversite­si de yerleşkesi­nde vereceği alanın yanında bilimsel destek sağlayacak” diye konuştu.

2001’DEN BU YANA VAR

Dünyada, Model Fabrika veya yeterlilik merkezi adıyla uygulamalı eğitim ve danışmanlı­k hizmeti sunan bu merkezler, çeşitli ülkelerde 2001 yılından bu yana faaliyetle­rini sürdürüyor. Model Fabrikalar yalın üretim, dijital dönüşüm, ürün geliştirme, enerji verimliliğ­i ve diğer konularda işletme çalışanlar­ının bilgi ve becerileri­ni artırarak, gerçek bir üretim ortamında katılımcıl­ara bir fabrikanın daha verimli olması için gereken her şeyi test ederek öğretmeyi amaçlıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye