Sabah

ERDOĞAN’A KÜRESEL TEBRİK

-

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a dünya liderlerin­den tebrik mesajları ve telefonlar­ı yağdı. 30 devlet ve hükümet başkanı Erdoğan’ı tek tek arayarak seçim zaferini kutladı.

OY verme işlemi sonlanana kadar Erdoğan karşıtı propaganda yarışına giren birçok yabancı medya kurumu sandıkları­n açılmasıyl­a beraber yine şok yaşadı. Sonuçlar netleşince “Erdoğan’ın zamanı doldu” başlıkları yerini “Erdoğan yine kazandı” oldu:

■ Haaret]: İsrail basınından Haaretz, seçimin arifesinde “Pazar günü Türkiye’de milyonlarc­a oy sayılacak. Sonuçlar Erdoğan’ın elini kolunu bağlayacak” tweet’i atarken, dün “Türkiye’nin muhalif partileri, başarısızl­ıklarının hesabını vermek zorunda” mesajını sosyal medyadan paylaştı.

■ Nez Yorn 7iPeV: Seçimlerde­n önce terör örgütü PKK/YPG’nin siyasi kanadı PYD yöneticile­rine sayfaların­ı açıp Türkiye’nin terörle mücadele operasyonu­nu karalamaya çalışan ve “Erdoğan’ın zamanı doldu mu” başlıkları atan New York Times, sonuçların belli olmasının ardından “Türk seçmenler Erdoğan’a çok net bir seçim galibiyeti verdi” yazdı.

■ Lieeration: Seçimlerde­n iki gün önce “Erdoğan için kötü zamanlar” başlığını atan Liberation gazetesi “Türkiye: Sonunda kazanan Erdoğan olur” başlığını atmak durumunda kaldı.

■ CNN: Seçimlerde­n hemen önce “Erdoğan’ın erken seçim kumarı geri tepebilir” başlıklı bir yazı yayımlayan ABD merkezli CNN, sonuçların netleşmesi­yle birlikte internet sitesinin manşetini “Erdoğan zaferini ilan etti” şeklinde değiştirdi.

■ Der Ssiejel: 22 Haziran’da yayımladık­ları uzun makalede “Erdoğan, elindeki herşeyi kaybetmekt­en ümitsizce korkuyor” ifadelerin­e yer veren Alman Der Spiegel dergisi “Türkiye’de seçim yapıldı ve yine Erdoğan galip çıktı. Türkler bu kararı verdi: Güçlü bir lider istiyorlar” dedi. Yine Almanya’dan Weser Kurier de “Türkiye’de tüm oylar sayıldıkta­n sonra özdeyiş yine kendisini gösterdi: Kim ne kadar çabalarsa çabalasın sonunda kazanan hep Erdoğan olur” yorumuyla birlikte paylaştığı haberinde, hiçbir kaynak göstermeks­izin hile yapıldığın­ı iddia ederek hazımsızlı­ğını yine belli etti.

■ Corriere Della Sera: Firari Can Dündar imzasıyla seçimlerin adil olmadığı iddiasını tam da seçim günü yayımlayar­ak sandığa gölge düşürmeyi hedefleyen İtalya’dan Corriere Della Sera gazetesi, aynı günün akşamında “Türkler bir kez daha onu seçti. Mağlubiyet muhalefet için çok acı oldu” satırların­ı yayımladı. Öper FARUK

GÖRÇİN / DIŞ HABERLER

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye