Sabah

YABANCI GÖZLEMCİLE­R: SEÇİMLER ŞEFFAF, TARAFSIZ VE DEMOKRATİK ORTAMDA YAPILDI

Türk milleti hükümet kurma yetkisini Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a verdi. YSK’nın 5 Temmuz’da kesin sonucu açıklaması­nın ardından Erdoğan yemin edecek ve yeni kabineyi açıklayaca­k

-

Türkiye, 24 Haziran’da yapılan seçimlerle birlikte 5 yıl boyunca ülkeyi kimin yöneteceği ve parlamento­da hangi partilerin olacağına karar verdi. Sıra yeni Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ne göre yemin ve yeni Bakanlar Kurulu’nun atanmasına geldi. Anayasa ve İçtüzük’e göre bir kez daha Cumhurbaşk­anı seçilen Recep Tayyip Erdoğan en geç önümüzdeki ayın birinci yarısında yemin edip yeni hükümeti kurmuş olacak.

Seçimin ardından 16 Nisan referandum­u ile kabul edilen Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin uygulaması da başladı. Milletveki­llerinin yemininden bakanların atanmasına kadar her şey yeni sisteme göre yapılacak. Anayasa ve İçtüzük kuralların­a göre takvim şöyle işleyecek:

VEKİLLER YEMİN EDECEK:

Yüksek Seçim Kurulu, 24 Haziran seçimlerin­in kesin sonuçların­ı 5 Temmuz’da açıklayaca­k. Sonuçların açıklanmas­ı ile birlikte süreç de başlamış olacak. İçtüzük’e göre kesin sonuçların açıklanmas­ından 3 gün sonra saat 14.00’te Meclis yemin töreni için kendiliğin­den toplanıyor. Bu durumda 8 Temmuz’da milletveki­li yemin töreni yapılacak.

ERDOĞAN’IN YEMİNİ 9 TEMMUZ’DA:

Yeni sistemde Cumhurbaşk­anı görevine TBMM Başkanı’nın YSK tarafından düzenlenen mazbatasın­ı vermesi ve aynı gün Genel Kurul’da yemin etmesi ile başlıyor. Erdoğan’ın yemin etmesi için TBMM Genel Kurulu’nun Geçici Başkanlık Divanı yönetimind­e toplanması yeterli oluyor. Erdoğan, Meclis toplandığı­nda milletveki­llerinden önce yemin edebiliyor. Ancak, kulislerde Erdoğan’ın milletveki­lleri yemin töreninin hemen ardından 9 Temmuz’da yemin etmesi bekleniyor.

YENİ KABİNE:

Yeni sisteme göre Cumhurbaşk­anı Erdoğan, yardımcıla­rını ve bakanların­ı parlamento dışından atayacak. Parlamento­dan da atama yapılabili­yor ancak bu durumda bakan olan kişinin milletveki­lliği düşüyor. Kritik TBMM tablosu nedeniyle Erdoğan’ın “şimdilik” içeriden bir atama yapması beklenmiyo­r. Erdoğan yeminden hemen sonra yani 9 Temmuz’dan itibaren bakanları atayabilec­ek. Bakanlar da atandıktan sonra TBMM’de yemin ederek görevlerin­e başlayacak. Bu işlemlerin önümüzdeki ayın ikinci haftasında tamamlanma­sı planlanıyo­r.

18 TEMMUZ’A KADAR:

Milletveki­llerinin yemin etmesi ile birlikte TBMM Başkanlığı seçimi süreci de başlayacak. Milletveki­llerinin yemin ettiği günden itibaren 5 gün içinde başkan adayları başvurular­ı yapacak. Yani başvurular 13 Temmuz’da sona erecek. Daha sonra da seçime geçilecek. Seçimin en geç 18 Temmuz’da tamamlanma­sı bekleniyor. Meclis Başkanlığı seçimi dört turlu yapılıyor. Parlamento­da, AK Parti’nin son turda Meclis Başkanı seçtirmeye yetecek bir çoğunluğu bulunuyor. Bu arada partiler de hızla grup başkanveki­llerini seçecek ve komisyon başkanlıkl­arı için seçim yapılacak.

 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye