Sabah

Yaz okulunda girişim yetenekler­i

-

ÜNİVERSİTE­LER popüler girişim teknolojis­i becelerile­rini artırmak isteyen meraklı gençlere özel yaz okulları eğitimleri hazırlıyor. Boğaziçi Üniversite­si ve Bilim Akademisi, 2-5 Temmuz tarihleri arasında “Boğaz'da Yapay Öğrenme İsmail Arı Yaz Okulu 2018” adlı bir lisansüstü yaz okulu düzenleyec­ek. İlki 2016 yılında ODTÜ’de, ikincisi de 2017 yılında Hacettepe Üniversite­si’nde düzenlenen yaz okullarını­n bu yılki temaları; biyoenform­atik, doğal dil ve konuşma işlemede yapay öğrenme olarak belirlendi. Yaz okulunda aralarında biyoenform­atik sinyal işleme, yapay öğrenme ile gen keşfi, yapay öğrenme ile hastalık tahmini, Türkçe için doğal dil ve konuşma işleme, diyalog sistemleri, bilgisayar aracılığıy­la çeviri gibi konular ele alınacak.

ROBOTLARLA TÜRKÇE İLETİŞİM

Türk Telekom yapay zeka ve makine öğrenmesi üzerine uzmanlaşan girişimler­e Pilot girişim hızlandırm­a programıyl­a destek oluyor. 2013 yılında hayatını kaybeden Boğaziçi Üniversite­si doktora öğrencisi İsmail Arı'nın adının verildiği “Boğaz’da Yapay Öğrenme Yaz Okulu”nun düzenleme kurulunda Boğaziçi Üniversite­si Elektrik Elektronik Mühendisli­ği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Bülent Sankur ve Prof. Dr. Murat Saraçlar, Boğaziçi Üniversite­si Bilgisayar Mühendisli­ği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Lale Akarun, Prof. Dr. Ali Taylan Cemgil ve Doç. Dr. Arzucan Özgür bulunuyor. Yaz okulunda, IBM'in yapay zekâ platformu Watson ile güçlendiri­len robotu Pepper da katılımcıl­arla interaktif Türkçe diyalog kuracak. Temaları biyoenform­atik, doğal dil ve konuşma işlemede yapay öğrenme olarak belirlenen yaz okulu hakkında detaylı bilgiye ttp://byoyo. cmpe.boun.edu.tr/ adresinden ulaşılabil­iyor.

Bilişim’de güvenli dönüşümün yapıtaşı Blockchain ile hazır

DÜNYADA hızlanan Blok Zinciri yatırımlar­ı her sektörde sağlıklı ve güvenli dijital büyümenin anahtar teknolojis­i haline geldi. Blockchain teknolojis­inin Türkiye’de yaygınlaşm­ası, faydaların­ın araştırılm­ası ve kullanımın­ın artırılmas­ı amacıyla Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) liderliğin­de Blockchain Türkiye Platformu (BCTR) kuruldu. GÜVEN BOŞLUĞU DOLACAK Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, iş hayatının ve her türlü beşeri alışverişi­n olmazsa olmazının, karşılıklı güven tesisi olduğuna dikkat çekerek, “Güvenin maliyeti hala çok yüksek. İnternet devrimi mesafe boşluğunu doldurdu. Blok Zinciri devrimi ise güven boşluğunu dolduracak’ sözlerine katılmamak mümkün değil” dedi. Blockchain Türkiye Platformu’nun kuruluşund­a yer alan ve ilk üyelerinde­n biri olan Bankalarar­ası Kart Merkezi (BKM) adına konuşan Genel Müdür

Dr. Soner Canko ise, blockchain teknolojis­inin geleceği şekillendi­receğine inandıklar­ını belirterek, “TBV çatısı altında tüm sektörlere erişebilec­ek bu platformun bir parçası olmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi. Blockchain Türkiye Platformu ile ilgili ayrıntılı bilgiye, www.bctr. org adresinden ulaşılabil­iyor.

 ??  ?? 'U 6RQHU &AQNR )AUXN ECZACıBAşı
'U 6RQHU &AQNR )AUXN ECZACıBAşı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye