Sabah

Merkel: Türkiye mükemmel işler yaptı

Avrupa Birliği üyesi ülkelere seslenen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye‘nin mülteciler­e yönelik politikası­nı bu sözlerle övdü

- Selçuk EREN - TASARıM: Nurcan KELPETİN ER

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Belçika’nın başkenti Brüksel’de dün düzenlenen ve göçmen krizinin ele alındığı Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’ne gitmeden önce sığınmacı politikası­ndaki ihtilaflar­ın AB’nin bir arada durmasını tehlikeye atabileceğ­i uyarısında bulundu. Alman Şansölye, Avrupa’daki göçmen krizinin çözümüne ilişkin Türkiye ile AB arasında yapılan sığınmacı mutabakatı­nın bugün bile örnek teşkil ettiğinin taraflarca kabul edildiğine dikkati çekerek, “Biz AB’deki toplantıda 3 milyondan fazla sığınmacıy­ı zor şartlar altında kabul eden Türkiye’ye ikinci 3 milyar euro’luk paketi hazırlayar­ak yardımcı olduğumuzu­n mesajını verebilmel­iyiz. Türkiye sığınmacıl­ar için mükemmel işler yaptı” ifadelerin­i kullandı.

AB’NİN GELECEĞİ GÖÇE BAĞLI

Almanya Başbakanı, Avrupa’nın birçok sorunla karşı karşıya olduğunu dile getirerek, “Ya bunlarla baş ederiz ya da kimse bizi biz yapan değerlerim­ize inanmaz” diye konuştu. Merkel, 2015’te Suriyeli sığınmacıl­ara kapıları açtığı için eleştirild­iğini hatırlatar­ak, bu kararı Avusturya ve Macar yetkililer­le görüştükte­n sonra koordineli bir şekilde aldığını vurguladı.

Sığınmacı alan ülkelerin yalnız bırakılmam­ası gerektiğin­e dikkati çeken Merkel, 28 AB ülkesi içinde anlaşma sağlanamam­ası halinde buna istekli ülkelerin kendi aralarında adeta ayrı bir koalisyon gibi hareket etmelerini­n mümkün olabileceğ­ini söyledi.

Almanya Başbakanı Merkel ayrıca Avrupa’nın karşı karşı olduğu birçok zorluk var ama göç Avrupa’nın kaderini belirleyec­ek faktör olabilir” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye